дом НОВИНИ ПЧЕЛАРСКАТА ИНДУСТРИЯ В САЩ ПЕЧЕЛИ 700 МИЛИОНА ДОЛАРА ГОДИШНО

ПЧЕЛАРСКАТА ИНДУСТРИЯ В САЩ ПЕЧЕЛИ 700 МИЛИОНА ДОЛАРА ГОДИШНО

863
Снимка: pixabay.com

Понастоящем в Съединените щати има 2,8 милиона кошера, развито е не само производството на мед, но и търговското опрашване

„Пчелите играят важна роля в американската хранителна система. Здравословната популация от опрашители е жизненоважна за производството на продаваеми продукти. Повече от 100 култури, отглеждани в САЩ, зависят именно от опрашителите. Опрашването с медоносните пчели увеличава добива и качеството на широк спектър хранителни продукти, включително плодове, ядки, зеленчуци, бобови растения, маслодайни семена и фуражни култури. Общата годишна цена на пчеларските продукти и услуги, продавани в САЩ, е около 700 милиона долара “, споделя Робърт М. Новерски, програмен мениджър на Националния институт по храните и земеделието на Програмата за защита на пчелите на Министерството на земеделието на САЩ (NIFA).

В САЩ пчеларите-любители се считат собственици на пчелини с по-малко от 25 кошера. Индустриални пчелари са тези, които имат 300 или повече кошери.

Щатите, в които се отглеждат най- много пчели са Северна Дакота, Монтана, Флорида и Калифорния. В контекста на търговското опрашване е най-изгодно да се прави бизнес в Калифорния, където са концентрирани огромни площи от бадеми: 80 процента от всички бадеми в света се произвеждат именно там, а културата е напълно зависима от опрашването.

Бадемите са култура № 1, опрашвана от пчелите в САЩ

В допълнение, Калифорния отглежда люцерна за фураж. Въпреки че производството на люцерна за сено не изисква опрашване от насекоми, културата се отглежда от семена и в района това е невъзможно да се направи без пчели.

Половината от всички пчелни семейства в САЩ се пренасят в Калифорния всяка пролет за опрашване на бадемите, след това те пътуват до Ню Йорк, за да опрашват ябълковите дървета, следват Мейн за боровинките и Масачузетс- за червените боровинки. Обикновено пчелите се превозват с камиони – приблизително 450 кошера в един камион.
Грижите за здравето на пчелите идват не само от пчеларите, но и от Правителството

Разбира се, здравето на опрашването на пчелите на фона на такъв мащабен бизнес е приоритет не само сред частните собственици, но и на държавните агенции.

Въпреки че природозащитниците обвиняват селскостопанските пестициди, по-специално неоникотиноидите, за убиване на пчели, търговските пчелари в САЩ виждат голяма опасност в акарите и вароатозата.

„Националният институт по храните и земеделието на Министерството на земеделието на САЩ (NIFA) работи със системата на университета Land-Grant, правителствените лаборатории на САЩ и частни и нестопански организации за подпомагане на научни изследвания, образование и програми за знания, които подобряват здравето на опрашителите“, пише Робърт Новерски.

Що е то колапс на колониите?

„От 2006 г. насам експертите отбелязват значителен годишен спад на броя на пчелните семейства. Подобно намаление отчасти се дължи на явленията, наречени колапс на колонията – ненормално състояние, при което работещите пчели напускат кошерите, хвърляйки запаси от храна пчели- майки. Като се фокусира върху здравето на опрашителите, през последните няколко години не е регистриран нито един случай на синдром на колапс (унищожаване) на пчелни семейства.

За да продължи тази тенденция към увеличаване на броя на опрашителите, NIFA финансира изследвания – през 2019 г. NIFA отпусна около 4 милиона долара в конкурентни субсидии за проекти, свързани със здравето на опрашителите. По този начин можем да кажем, че популацията на пчелите в САЩ само ще расте “, заключава авторът.

Източник: agrozona.bg