дом НОВИНИ Пчелари: Ще стигнем и до съда заради изключението за два неоникотиноида

Пчелари: Ще стигнем и до съда заради изключението за два неоникотиноида

834
Снимка: pixabay.com

Най-страшното в сектора е хаосът в търговията на пчелен мед и продукти, твърдят от бранша

Пчеларството е в много тежко състояние и искаме да знаем как ще бъде подпомогнат секторът, за да оцелее, попита Албена Симеонова от „Демократична България“ по време на заседание на Парламентарна комисия по земеделието, храните и горите, на което трябваше да присъства и министърът на земеделието Явор Гечев за изслушване на проблеми, свързани с пчеларския сектор.

Въпреки отсъствието на служебния министър, присъстващите обсъдиха най-наболелите теми. Сред тях се открои дерогацията на два неоникотиноидни пестицида, които са особено опасни за пчелите. В началото на месеца от Министерство на земеделието казаха, че това действие е вследствие на постъпило предложение на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), но става дума за препарати за третиране на семена, а не за пръскане, и то по отношение единствено за царевицата в Северна България. Според Симеонова има алтернативи на тези препарати, които могат да бъдат използвани, съобщава БТА.

Иван Христанов от „Продължаваме промяната“ заяви, че „това е наследена война, която се води от две-три десетилетия между зърнопроизводители, овощари и пчелари“. Той подчерта, че тази война е изключително вредна за всички страни и затова от началото на миналата година се правят опити за установяване на дух на сътрудничество.

Христанов допълни, че около 35% от използваните препарати за растителна защита у нас са незаконен внос. Според зам.-министър Крум Неделков Българска агенция по безопасност на храните трябва да прави масови проверки в тази насока. Представителите на органа заявиха, че миналата година са извършили 6000 проверки за използване на нерегламентирани препарати.

Сребрин Илиев, заместник-председател на Националния браншови пчеларски съюз, заяви, че категорично ще застанат срещу дерогацията и организацията е готова да заведе съдебно дело, ако се стигне дотам. Той допълни, че този въпрос настрана, най-страшното в сектора е хаосът в търговията на пчелен мед и продукти.

Пчеларството няма проблем само с пестицидите. В областта на болестите сме кръгла нула – има много болести по пчелите, а няма специалисти, които да работят по това, заяви проф. Христо Даскалов от „Продължаваме промяната“.

Изпълнителният директор на БАБХ д-р Иван Шиков пое ангажимент да насрочи среща на сектора с Министерство на земеделието и БАБХ, за да бъдат изяснени проблемите, пред които е изправен браншът и възможните решения.

Източник: agrozona.bg