дом НОВИНИ Пчелари сигнализират за масова смърт на пчелите в Бургаско

Пчелари сигнализират за масова смърт на пчелите в Бургаско

304
Снимка: pixabay.com

Пчелари сигнализират за масова смъртност на пчелите в Бургаско. „Знаем за редица случаи с по 100-200 пчелни семейства, от които са останалите малко или почти нито едно. Картината е много тревожна. Много са факторите, които са довели до това – едните са болести, а другите са външни. Едно от тях е влиянието на пестицидите. Това са препарати за растителна защита, които се прилагат за третиране на болести и неприятели по земеделските културите.

В резултат на това се тровят пчелите. С препаратите от нов клас т.нар. неоникотиноиди те имат последствия, тъй като внасяйки прашеца в пчелните гнезда, там вече има негативно влияние на популацията на развитието на пчелите“, допълни той и уточни, че след това се наблюдава забавяне на развитието им до деформация на пчелите. „В крайна сметка на това се отдава високата смъртност. Другото са климатичните аномалии през изминалата година в Югоизточна България. Може би към 4 месеца нямаше валежи и пчелите не успяха да съберат полен – не се развиха добре“, заяви председателят на Съюза на българските пчелари Михаил Михайлов в интервю за Агенция „Фокус“.

Тревожна картина в пчеларския сектор- пчеларите съобщават за висока смъртност

За съжаление, пандемията ни удари зле и много от пчеларите не успяха да посетят пчелините си в така важния период през пролетта на миналата година, пък и лятото. В резултат на това се пропуснаха много основни дейности. Като цяло пандемията се отрази неблагоприятно в сектора. Нещо повече, дали от климатичните аномалии през 2020 г., или по други причини, резултатът сега е с една висока зимно-пролетна смъртност на пчелите в нашата страна“, коментира Михайлов.
Пролетни прегледи на БАБХ

По думите му пчеларите сигнализират за много големи загуби през настоящата зима. „Стигна се до там, че отговорни фактори като Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се самосезира или пък ние с нашата информация ги активизирахме и те започнаха да извършват проверки на пчелини един месец преди обичайните. Обикновено от началото на месец април до средата на месец май се извършват пролетни профилактични прегледи. Наистина имаме проблем и то може би здравословен“, допълни той.

Източник: agrozona.bg