дом НОВИНИ ПЧЕЛАРИ НА ПРОТЕСТ ЗАРАДИ ВИСОКАТА СМЪРТНОСТ

ПЧЕЛАРИ НА ПРОТЕСТ ЗАРАДИ ВИСОКАТА СМЪРТНОСТ

134
Снимка: pixabay.com

Пчелари излязоха вчера на протест заради висока смъртност на пчелите- над 51% през последната година. Ако не бъдат взети навременни мерки за установяване на причините за високата смъртност, пчеларите предупреждават, че това може да доведе до сериозни проблеми не само в пчеларския сектор, но и в земеделието, биоразнообразието и екоравновесието.

Според тях въпреки промените в законодателството през последната година, насочени именно към сектор пчеларство, бипсва политика на държавата по отношение на проблемите и не съществува методология при установяване на причините за смъртността на пчелите. Нормативната уредба е хаос, заявяват още представители на Националния браншови пчеларски съюз.

По време на протестите дейности вчера, НБПС са представили пред министъра на земеделието, храните и горите писмени предложения за промяна в нормативната уредба. Смъртността е един от проблемите, пред които пчеларите са изправени, но има още редица Според тях е недопустимо пчелите да бъдат приравнявани с останалите селскостопански животни, а пчелините да бъдат описвани като животински обект.

Източник: agrozona.bg