дом НОВИНИ Пчелари: Между 5000 и 7000 тона полски мед влиза у нас годишно

Пчелари: Между 5000 и 7000 тона полски мед влиза у нас годишно

127
Снимка: pixabay.com

60 плевенски пчелари се обединиха в кооперация

Близо 60 пчелари от област Плевен са обединени в новосъздадената кооперация „Плевен Мед 2023“. Голяма част от пчеларите в кооперацията се занимават професионално с пчеларство. Има такива с 50-60 кошера, и други с по 700-800, каза председателят на организацията Петьо Петров. Той посочи, че през тази година членовете на кооперацията са произвели 200 тона мед, от които 50 тона е биологичен.

Целта на обединението е да се помага на пчеларите от областта както при реализацията на продукцията им на едро, така и за закупуване на инвентар, ветеринарно-медицински продукти за третиране на пчели срещу различни болести и други, съобщава БТА.

По думите на Петров сред най-сериозните проблеми на пчеларите не само в Плевен, но и в цялата страна, е вносът на мед. „В Полша има огромно депо за мед от Украйна. След като обаче той е на територията на държава от Европейския съюз, вече в България се предлага като полски мед“, обясни Петров. Той посочи, че между 5000 до 7000 тона полски мед влиза в България годишно. „Това обаче не е полски, а украински мед на ниска цена, който влиза в нашите фабрики и така убива нашият пазар“, категоричен е пчеларят.

Кооперация „Плевен Мед 2023“ е сред организаторите на Базар на меда и пчелните продукти в Плевен, който ще се състои от 23 до 26 ноември.

Източник: agrozona.bg