дом НОВИНИ Пчелари и преработватели получават допълнителна помощ от 5 млн. лв, вижте при...

Пчелари и преработватели получават допълнителна помощ от 5 млн. лв, вижте при какви условия

19591
Снимка: pixabay.com

Няма стабилност в изкупните цени, оплакват се производители

Допълнителни 5 млн. лева ще бъдат отпуснати за пчеларите и преработвателите на хранителни продукти. Кандидатстването ще бъде отворено в началото на 2023 г. Подпомагането е във връзка със засегнатите земеделски сектори вследствие на войната в Украйна. Помощта е част от предвидените 64 млн. лева от бюджета на Програмата за развитие на селските райони през тази и миналата година, каза за БТА в Ямбол земеделският зам.-министър Георги Събев по време на изложение на мед и пчелни продукти от местни производители в Ямбол. То е първото по рода си, но идеята е да се превърне в традиционно.

На територията на петте общини в област Ямбол има близо 1300 производители на мед и пчелни продукти. Целта на подобни изложения е местните хора да подкрепят производителите от своя регион. Със създаването на местни продукти се ангажира работна ръка, поддържа се местният поминък, а това е полезно за икономическото развитието на регионите, каза още Георги Събев.

„Няма стабилност в изкупните цени, това е несигурността. Вносът от чужбина, включително от Украйна, събаря родния пазар. Акациевият мед в началото на тази година се изкупуваше за 12 лв. на едро, но цената му е срина до 8,50 лева“, каза Михаил Арнаудов, който от 45 години се занимава с пчеларство.

„Много ни обърка вносът от Украйна. В началото на тази година тръгнаха много добре изкупните цени, дори за меда от рапица, който традиционно е по-евтин. След като се отвори вносът, изкупуването спря. Надяваме се пак на някаква подкрепа“, каза за БТА Здравко Аврамов, който отглежда 120 кошера в землището на ямболското село Робово. Той добави, че през последната година има раздвижване относно подкрепата на сектора. „Допреди това пчеларството си заминаваше, сега вече започнаха да поглеждат и към нас“, каза Аврамов.

Източник: agrozona.bg