дом АГРО НОВИНИ Птичият грип се превръща в опасност за хората, предупреждават световни организации

Птичият грип се превръща в опасност за хората, предупреждават световни организации

32
Снимка: pixabay.com

От 2022 г. насам десет държави на три континента са съобщили на OIE за случаи на инфекцията при бозайници, които са по-близки до хората, отколкото птиците

Новите огнища на птичи грип представляват риск не само за пернатите животни, но и за хората, предупреждават от Световната здравна организация (СЗО), Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) и Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) в съвместно прессъобщение, цитирано от световните осведомителни агенции.

Заразата доведе до унищожаване на домашни птици, диви птици и някои бозайници, нанасяйки щети на фермерите и на търговията с храни. „Въпреки че тези огнища засягат предимно животните, те представляват постоянен риск за хората“, се казва в съобщението.

Трите организации обръщат внимание на нарастващия брой случаи на болестта при бозайници, които са „биологично по-близки до хората, отколкото птиците“. Това „поражда опасения, че вирусът може да се адаптира по-лесно, за да зарази хората“, се казва в съвместното съобщение на СЗО, ФАО и OIE. Някои бозайници могат да осигурят среда за смесването на грипни вируси, което да доведе до появата на нови, по-вредни за животните и хората.

През 2022 г. 67 държави са докладвали на OIE за огнища на високопатогенния птичи грип H5N1 при домашни и диви птици. В същото време повече от 131 милиона домашни пернати са починали или са унищожени във ферми заради заразата.

През 2023 г. още 14 страни съобщиха за огнища – основно в Северна и Южна Америка. От 2022 г. насам десет държави на три континента са съобщили на OIE за случаи на инфекцията при бозайници. Сред тях има както сухоземни, така и морски обитатели, включително норки, отглеждани във ферми в Испания, тюлени в САЩ и морски лъвове в Перу и Чили. Засегнати са поне 26 вида. H5N1 е открит и при домашни любимци, сред които котки и кучета, в няколко държави.

Случаите на заразяване на хора с птичи грип са много редки, като от декември 2021 г. насам са регистрирани едва осем.

При хората инфекцията може да „причини тежко заболяване с висок процент на смъртност“. Установените до момента случаи са свързани главно с близък контакт с инфектирани птици и заразена среда.

„Въз основа на наличната до момента информация вирусът не изглежда да се предава лесно от един на друг човек, но е необходимо внимание, за да се открие всяка еволюция на вируса, която би могла да промени това“, заявяват от СЗО.

Източник: agrozona.bg