дом СЪВЕТИ ПРОЛЕТНА РАБОТА В ПЧЕЛИНА

ПРОЛЕТНА РАБОТА В ПЧЕЛИНА

405
Снимка: pixabay.com

При добра подготовка за сезона, пчеларя може да обслужва сам 150 и по-вече семейства, дори и в натоварените моменти. За пълното оползотворяване на пашите и своевременното изпълнение на всички работи на всеки 100 семейства, трябва да има поне 50 запасни кошера.

Пролетта трябва да се подготвят основите, ако това не е сторено есента, по 1 кг на всяко семейство.

Правила за обслужване на пчелите.

Пчелите не си знаят стопанина и никога не свикват с човека, както например коня, кучето, котката и други домашни животни. Пчелите признават само този човек, който знае добре тяхната биология и на основата на тези си знания се обръща към тях.

За да да не жилят пчелите човека, то той на първо място трябва да бъде чист. От него не трябва да мирише на пот, чесън , лук, одеколон…. Пчелите особенно се дразнят от мириса на кучета и конски пот. Коня загива бързо от пчелни ужилвания отколкото човека. Същите правила, трябва да се съблюдават при наличие на пчелина на стражево куче. Същите следва да се държат в такива места, където не отиват пчелите. Кучетата от ужилвания умират много бързо, за 10-20 мин. След като пчелите са нажилили куче, то те дълго време запазват агресивното си поведение и на пчелина е невъзможно да се работи.

Пчелите не обичат всичко черно и космато, по тази причина не трябва да ходите по пчелина без предпазител на главата. Пчелите ще ви нападат и заплитат в косите ви. За пелина са непригодни , плетени дрехи, вълнени или от капрон и болоня. Облеклото трябва да бъде от светли дрехи. На малкия пчелин може да се разминете с бял халат, но на големия, трябва да сте с гащиризон с ластични ръкави и крачоли.

Пчелите се дразнят силно от резки движения, затова на пчелина не трябва да се бяга, да се чука по кошерите, движенията трябва да са плавни. Пчелите виждат по добре движещите се предмети, по тази причина не трябва да се опитвате да им избягате. По добре е да се скриете в тревата( да легнете), в храстите, зад дървото. Да работите със семействата е добре в края на деня. Ако се преглежда семейството сутрин, особенно във време без паша, то на него ще се нахвърлят пчели- крадци и до вечерта семейството ще бъде разграбено.

На пчелин, където се наблюдават кражби, пчелите винаги са зли и раздразнителни. При неумели прегледи, когато семейството е много зло, пчелите се успокояват през нощта. А при преглед сутрин, семейството през деня още по-вече ще се раздразни и после целия сезон ще отмъщава на всичко, хора, животни и птици.

Колкото по-рядко се преглежда пчелното семейство, толкова по-добре работят пчелите. Затова не трябва без причина да се безпокоят пчелите. Пристъпвайки към прегледи, трябва да имате ясен план, за да свършите тази работа, която не могат да направят пчелите. Необходимо е така да се подготвите, за да не бягайки за нещо необходимо и да оставяте се отворен кошера и да бягате за инструменти или нещо друго.

За прегледа ще ви трябва було, повдигач, пушалка и преносно сандъче. На малкия пчелин, пушалката може да се зарежда само с лесно горящи материали, но на големия те служат само за разпалки, като се разгори и се до зарежда с кора от ела или други. Кората тлее дълго и дава много дим. Едно зареждане на пушалката, стига за преглед на 10-20 семейства.

По време на прегледа, не трябва да се стой пред прелетната дъска, а само от страни и отзад. Преди прегледа не трябва да се дими в прелката, в гнездото, понеже с дима при пчелите попада и въглероден оксид и въглероден диоксид и остатъчни вещества от изгарянето на смолите. Пчелите в този случай силно се ядосват и в гнездото рязко се нарушава режим влажност, температурен и газов състав. След такъв преглед, семейството три денонощия идва на себе си.

Капака от кошера се смъква и поставя до кошера, отоплението се смъква и поставя върху него . След това се отваря холстика и ако пчелите започнат да излитат от кошера, то трябва не много да се подими. Да се дими трябва по върха на рамките, така дима не попада в гнездото. След дима с повдигача се от отлепя рамка от кошера и след това се вади. Директно с ръце да се отлепя рамка, не трябва, ще се получи рязко отлепяне и пчелите ще се нахвърлят на грубияна.

Рамката се повдига с разчет, така че пчелите намиращи се от двете и страни на не се мачкат в съседните рамки или стени. При преглед не трябва да се държат по-вече от 3 от рамки за да не буде простудено пило и да не влизат пчели крадци в семейството.

Още веднъж за пушалката. С дим може да ядосате пчелите и може да ги успокоите. Ако не димите в гнездото, то дима ще успокоява пчелите, а ако без да спирате димите по време на прегледа, то пчелите ще напуснат гнездото, ще увиснат на предната стена на кошера и ще започнат да жилят всичко, което се движи до кошера, включително и самия пчелар. В този случай, пушека вече ще бъде безполезен.

Да се преглежда пчелното семейство е най добре във време без вятър, при температури не по-ниски от +12 градуса. При ветровито време и по-ниски температури, пчелите трябва да се преглеждат марлена или целофанова палатка, което да го пази от вятъра, студа и пчели крадци. /автор В. Г. Кашковски/

Източник: facebook.com