дом СЪВЕТИ ПРОБЛЕМ ПРИ ПЧЕЛИТЕ, КОЙТО ВИНАГИ МОЖЕ ДА ИЗБЕГНЕ

ПРОБЛЕМ ПРИ ПЧЕЛИТЕ, КОЙТО ВИНАГИ МОЖЕ ДА ИЗБЕГНЕ

253
Снимка: pixabay.com

Много често пчеларите не се замислят навреме и си създават без да искат много сложни проблеми. Зимният период е време за размисъл. Аз след последното третиране на семействата с Перицин приблизително към края на октомври, не стъпвам до първия очистителен полет през март при пчелните семейства.

Пчелни семейства не съм губил през целия период на пчеларстването ми от 1982 година. Причината за това се крие в зимния период, един период на обмисляне и плануване на дейностите, които трябва да извърша по времето на идващия сезон. След пристигането ми в България се запознах с проблеми, които пчеларите са имали през периода на летните горещини. Оплаквания за загубването на пчелни майки, спиране снасянето на яйца от майките – за мен не е новост. Но тези проблеми се обмислят и решават през зимата.

Всъщност под това слънце няма нищо ново. Когато слънцето препича, човек отива на сянка. Ако има добитък, го завежда или на сянка, или той /добитъкът или овцете/ отиват сами, където има сянка. Ха сега, ами какво да правим с 200 кошера с пчелни семейства? Нито можем да ги премести до някоя гора или пък да ги разположим под някое дърво!!! Ето как много от пчеларите през зимата вместо да обмислят дейността си през идващия сезон се занимават с подхранване на пчелните семейства със захарно тесто, което не е главната храна на пчелите, а по-скоро източник за произвеждането на енергия, почистване на прелката затрупана със сняг както и други мероприятия, които в действителност нарушават зимното спокойствие на пчелите. Захарен мед около 14 кг или някакъв друг лесно смилаем мед както и 5 пити поне в половината на питата да имат пълни килийки с перга, са достатъчни за едно пчелно семейство, за да презимуват от 15 септември до 10 май следващата година. Не зле да отбележа именно тук: Едно средно по сила пчелно семейство употребява около 35 кг прашец или перга през цялата година и за същото време употребява 80 кг мед.

Кой е този който ви е дал съвет да отваряте семействата през зимата?

Едно нормално пчелно семейство употребява 500 до 600 грама на месец през месеците декември, януари, февруари и до 10 март, но след това консумацията както на прашец, а така също и на мед се увеличава рязко. Така че семействата са презадоволени с храна до 10 май със сигурност. Вероятността да загубите семейства през зимата като последица от манипулациите, които вършите е голяма.

Какво трябва да предприемете, за да избегнете загуби на пчелни майки или даже на пчелни семейства? Ако нямате възможности да поставите кошерите под широколистни дървета, които хвърлят дебела сянка, или до гора, тогава боядисайте капака на кошерите с бяла боя. Бялата боя рефлектира слънчевите лъчи. Махате найлонът, който е върху последния корпус и вместо него поставяте един см бял стиропор и върху него поставяте капака. Наложително трябва да имате уред за впръскване на вода, която да пада, при отворен капак и махнат стиропор, като мъгла или роса върху пчелите. Това ги успокоява, защото задушната горещина на въздуха в корпусите рязко охладнява, пчелите получават вода в изобилие и се успокояват. Само с този съвсем обикновен и лек за манипулиране начин ще избегнете както загуби на майки, а така също и на семейства.

Най-добре е когато семействата са до гора, в която има както сутрешна роса, а така също и все някакви цветчета с прашец. При изгряването на слънцето прашецът и сутрешната роса са за пчелите Божи дар. НО! За пчелите!!! А не за пчеларите, събирачи на прашец.

Ако всеки пчелар си направи една честна сметка колко печели или пък губи когато събира прашец, както и мед до края на месец септември? Каква е загубата на време, за да ги продава? И сравни всичко това с правенето на отводки и третирането на семействата срещу акарите без да натоварва зимните пчели, които започват да се излюпват през август, септември и октомври, ще се хване за главата. С правенето на отводки и отглеждането на пчелни майки усвоявате съществената техника на пчеларската наука. Когато правите отводки подновявате семействата си или част от тях, а също така ги продавате. Доходите ви стават стабилни и също така авторитета ви като пчелар, който знае какво прави и си разбира даже научно професията, пораства с течение на времето. Както писах веднъж, пчеларството е като един букет от цветя, при който всеки цвят е един клон от обширната пчеларска наука. Даже и тръните /имам предвид жилото на пчелите/ са налице в този букет на природата.

Автор: Никола Беров – Швейцария    nberov@bluewin.ch   Източник: Пчеларски Вестник