дом НОВИНИ Призвание пчелар или какво е да се занимаваш с пчеларство от 65...

Призвание пчелар или какво е да се занимаваш с пчеларство от 65 години

103

Димитър Костадинов е пчелар от 7-годишен. Любовта си към пчеларството наследява от дядо си и от малък помага с работата в семейния пчелин. Близо 65 години по-късно Димитър все още не се е отказал от детското си хоби, а вече самият той е учител за по-младите от него. Редовно разказва за света на пчелите пред децата и не пропуска да им подари по бурканче мед. “Батко Митко, ела да разказваш за пчелите”, подканват го любопитните деца от местната детска градина.

В момента той отглежда близо 100 пчелни семейства по биологичен начин в китно село в предбалкана

Обръща се към биопроизводството преди 16 години. Произвежда акациев и билков мед, също букет и мед от лепа. Освен пчелар, Димитър е и ентусиаст пътешественик. Посещавал Зелената седмица в Берлин, пътувал в Русия, Украйна, Чехия и къде ли още не, успява от всяко място да си “открадне” идеи и полезни техники и съвети, разказва той в интервю за Агрозона.

Димитър споделя пред Агрозона, че успява да реализира произведения от него мед. Работи както с фирми, така и с много частни клиенти – българи и чужденци, които познават и оценяват качеството на продуктите му.

“За биологичните производители има пазар и реализация. Продажните цени са добри, но при конвенционалното производство е много по-трудно. Медът не се купува, а цените са обидно ниски”, споделя той.

През тази година Димитър успешно успява и да кандидатства по новата интервенция за биологично пчеларство от Стратегическия план на България. С подадения проект той възнамерява да обогати и обнови пчелина си в Ловешкото село.

Що е то забрус?

С Димитър говорим и за един интересен и не толкова познат за потребителите пчеларски продукт, а именно – забрус. Забрусът представлява разпечатката от пчелната пита, “капачето”, което се отнема със специален инструмент непосредствено преди центрофугирането на пчелните пити. Интересното за забрусът е, че в него се съдържат много полезни компонети като прополис, восък, мед и цветен прашец, витамини и други. Този пчелен продукт, благодарение на уникалния си състав има множество полезни свойства – противомикробно, противовъзпалително, обезболяващо и имуностимулиращо.

Безграничният свят на пчелите

Въпреки, че е пчелар повече от 60 години, Димитър споделя – пчелите са толкова уникални създания, че не познавам дори 1% от техния свят като допълва, че човечеството е длъжно да направи необходимото, за да защити тези ценни опрашители.

Източник: agrozona.bg