дом СЪВЕТИ През октомври на пчелина: Третиране срещу вароатоза и зазимяване на пчелните семейства

През октомври на пчелина: Третиране срещу вароатоза и зазимяване на пчелните семейства

5849
Снимка: pixabay.com

Как да се грижим за пчелите през октомври – през този есенен месец температурите (особено нощните) рязко спадат. Почти вече няма никаква паша в природата и усилията на пчеларите са насочени към зазимяване на пчелните семейства.

През октомвриима 3 важни дейности, които да направим на пчелина – допълване на зимните запаси от храна (ако има нужда), третиране на пчелите за вароатоза и окончателното зазимяване на пчелните семейства. Също така е важно да предпазим пчелите от евентуални кражби и да сложим мишепредпазителите на прелките, предаде сайта kakda.org.

През октомври последното пило вече се излюпва. Майките са прекратили яйцеснасянето. Пчелите подготвят гнездото за зимуване, като прибират меда по-навътре в празните килийки, освободени от последното пило. Те обаче не запълват всички килийки в средата на гнездото с мед, а оставят на питите срещу входа свободни площи, върху които образуват зимното кълбо.

Третиране срещу вароатоза

Сега трябва да се извърши последното есенно третиране на пчелните семейства срещу пчелната въшка /браулоза/ и вароатозата.След полагане на необходимите грижи за развитие и запасяване на семействата, през октомври пчеларят трябва да ги зазими, но не покъсно от края на месеца. Пчелните семейства трябва да се зазимяват с млади майки от добър произход, които да заменят дефектните и стари майки.

Количеството и качеството на храната са най-важни за благополучното презимуване на пчелните семейства

В кошерите Дадан-блат и Лежак трябва да се остави най-малко 14-18 кг мед, според силата на семейството и характера на зимата в района, като всяка пита не бива да съдържа по-малко от 1,5-2 кг мед. Медът за зимната храна трябва да бъде нектарен, течен и предимно запечатан. На 1-2 пити трябва да има цветен прашец, който се поставя към потоплата вътрешна страна, като най-добре е този прашец да бъде залят с мед и запечатан от пчелите.

На входовете на кошерите се поставят предпазители против мишки

Преглеждат се покривите на кошерите да не текат. През зимата кошерите трябва да бъдат обърнати с входовете на юг или югоизток, за да са запазени от нахлуването на студените северни ветрове и да се огряват по-добре от обедното слънце, като по този начин пчелите се подтикват към по-редовно облитане. Пчелинът се огражда и се осигурява спокойно зимуване на пчелните семейства.

Източник: agrozona.bg