дом СЪВЕТИ ПОЛУЧАВАНЕ НА ПОВЕЧЕ ВОСЪК

ПОЛУЧАВАНЕ НА ПОВЕЧЕ ВОСЪК

4209
Снимка: pixabay.com

Восъкът е третият по количество и важност пчелен продукт осигуряван от пчелите. Неговият химически състав е много сложен (смес от над 300 химически съединения). Има плътност 0.97 и точка на топене 63-65OС. Не се разтваря във вода, глицерин и спирт. Много устойчив е на външни влияния и може да се съхранява неограничено време без промяна. Восъка се отделя от специалните восъчни жлези, намиращи се в последните 4 коремни пластинки при пчелите работнички. Той е основният строителен материал на восъчните пити и жилището на пчелното семейство.

Отделянето на восък от восъчните жлези започва след няколко дневна възраст, още като кърмачки и запечатващи килийките на ларвите. Максимално развитие восъкоотделителните жлези добиват при 16-18 дневните пчели. В момента на отделянето на восъка от жлезите при 33-35ОС той е течен, но при съприкосновение с въздуха се втвърдява и се отделя като восъчни огледалца (люспички). За получаването на 1 кг восък са необходими от 1,250,000-4,000,000 люспички.

За получаване на по-голяма продукция от восък следва да се прилагат различни методи:
– събиране на остатъка от дънната на кошерите, почистване на рамките, стените, далаците, разпечатките при центрофугиране и др.
– ежегодно подмяна на 30-40% от питите;
– използване на строителна рамка през целия медосборен период;
– увеличаване на разстоянието между питите в магазините (при 10 рамков – 9,а при 12-рамков – 11 пити)
– на пчелина да има по всяко време слънчева восъкотопка, за оползотворяване на всяко парче восък изчегъртано от рамките и капаците;
– остатъците вощина от слънчевите восъкотопки да се претопяват допълнително във вода, защото съдържа до 46% восък;
Пчеларите добиват восъка като претопяват неправилно изградените и остарели пити, от разпечатките при центрофугирането на меда и от изрязването на далаците и изградените мостчета между рамките. Добиването става по няколко начина:
– чрез слънчеви восъкотопки – той е светъл и много чист. Добивът чрез слънчева восъкотопка е повече от 70%;
– посредством парни восъкотопки – специално пригодени съоръжения;
– чрез подгряване и пресоване със специални восъкотопки -преси;
– посредством стопяване на питите и другите парчета восък в казани с вода. За получаване на чист и светъл восък е желателно суровината да се поставя в емайлирани съдове и да се залива с мека, най-добре дъждовна, вода. В съдът, в който ще се стопява восъка, трябва да бъде запълнен до 2/3 от обема му. След стопяване се прецежда през фини цедки (от тензух и др.). След 24 часа восъка изстива, втвърдява се и се отделя от водата. Ако има остатъци от троптина отдолу на втвърдения восък се изчегъртва с нож и се претопява наново със следващи партиди восък.

Добитият при претопяване восък не винаги е със светло жълт цвят. Това зависи от цвета на питите и съда в който е изваряван. За просветляване на тъмния восък се добавя водороден прекис – по една лъжичка на килограм разтопен восък и се оставя бавно да се втвърди.

Средно по сила пчелно семейство за една година може да произведе около 3 кг восък. За получаването на 1 кг восък пчелите изразходват около 3 кг мед. Но това не значи, че ако не се оползотвори, пчелите ще икономисат меда. Отделянето на восък е физиологично явление, както растежа на косата и ноктите при човека.
Восъкът намира приложение в много производства и в медицината, но най-големи количества (около 70%) се използват за приготвяне на восъчни основи.

Източник: Пчеларски Вестник              Ст.н.с. д-р Боян ПЪРВУЛОВ