дом НОВИНИ Полезните качества на меда

Полезните качества на меда

499

Медът има много полезни съставки, въпреки високото съдържание на захар. Той е използван от древни времена не само като подсладител, а и като лекарство за различни болестни състояния. В сравнение с други въглехидрати той се обработва по-лесно от бъбреците, по-лесно се усвоява от организма и след физически натоварвания лесно възстановява загубата на енергия. Наскоро дори бе открито, че медът е много ефективен метод за лечение на нощна кашлица, причинена от респираторни инфекции при деца от 1 до 5 години.

Вижте и някои от другите начини, по които този „нектар на боговете“ не само засища всички любители на сладкото, но и се грижи за здравето ни:

Вижте и някои от другите начини, по които този „нектар на боговете“ не само засища всички любители на сладкото, но и се грижи за здравето ни:
1. Заздравяване на рани
Натурално съдържащият се водороден пероксид в меда помага при лечението на различни рани – от изгаряния до хирургически разрези.
2. Срещу ухапвания от комари
Противовъзпалителните свойства на меда го правят отличен избор за облекчаване на сърбежа и дискомфорта след ухапване от комар.
3. Заздравява имунната система
Медът е пълен с полифеноли – тип антиоксидант, който предпазва организма от вредното действие на свободните радикали. Те също така допринасят за предотвратяването на рак.
4. Улеснява храносмилането
През 2006, учени открили, че замяната на захар с мед подобрила чревната микрофлора при мъжките мишки.
5. Лекарство против акне
Според проучвания, медовете „Манука“ и „Канука“ да имат благоприятен ефект върху акнето и да помогнат за справянето с този проблем.

Източник: beu