дом ГРАДИНА Подгответе градината за чесъна, лесни стъпки за новаци

Подгответе градината за чесъна, лесни стъпки за новаци

61
Снимка: pixabay.com

Качествен чесън няма да расте на всяко място в двора. Затова, когато решите да го отглеждате, трябва да подготвите лехата предварително. Така ще си гарантирате качествен добив в добри количества.

Подготовката на леха за зимен чесън трябва да се извърши предварително, 1-1,5 месеца преди засаждането, така че земята да има време да улегне. Чесънът, засаден в прясно изкопана почва, след като тя слегне, ще бъде дълбоко в земята и ще му е много трудно да поникне.

Почистете мястото от плевели, паднали листа и отпадъци. Ако почвата е далеч от идеалната, опитайте се да я подобрите. Например, внесете пясък или торф върху площ с глинеста почва (нормата е 1 кофа на 1 квадратен метър площ). Обратното, ако почвата е песъклива, тогава тя може да бъде подобрена чрез добавяне на хумус или компост (нормата е същата). Въвеждането на доломитно брашно (300-400 г на 1 кв. м) или вар (200-300 г на 1 кв. м) ще помогне, ако пръстта е с ниско рН. А за да неутрализирате алкалната почва, ще ви е необходим торф с висока влажност (1 кофа на 1 квадратен метър).

След това лехата за чесън трябва да се натори. След като внесете тора, разкопайте площта на дълбочина около 20-30 см и заравнете след това с гребло. Поливайте подготвената леха. Това ще помогне на почвата да слегне по -бързо. Ако есента е суха, поливайте мястото още няколко пъти преди засаждането.

За да се предотврати развитието на гъбични заболявания, третирайте почвата с фунгицидни (противогъбични) препарати, например 1% разтвор на меден сулфат (разредете 100 г в 10 литра вода). Нормата е кофа с готов разтвор за 2 квадратни метра площ. Тази обработка може да се комбинира с напояването.

Източник: agrozona.bg