дом СЪВЕТИ ПОДБУДИТЕЛНО ПОДХРАНВАНЕ ПРЕЗ ЗИМАТА ИЛИ ПРОЛЕТТА

ПОДБУДИТЕЛНО ПОДХРАНВАНЕ ПРЕЗ ЗИМАТА ИЛИ ПРОЛЕТТА

195

Понякога препинателните знаци играят решаваща роля за правилното тълкуване на някои текстове. Затова именно пиша тази статия, за да спестя желанието на някои пчелари да тълкуват понякога прибързано каквито и да било текстове.

Наблюденията на Е. Цендер са прекалено прецизни и трудно е да се приемат като мярка, понеже данните взети от различни семейства варират в рамките на 100-200 грама. При мои наблюдения, при моите семейства през месеците Ноември, Декември, Януари и първата половина на месец Февруари, семействата употребяваха средно от 500 до 650 грама. Но немците са си прословути с тяхната точност и за тези разлики не трябва да се правят коментари.

През месец Март и Април консумацията скача рязко и стига даже да 2 килограма на месец при едно семейство. През месец Април употребата на мед даже стига, при някои семейства, до повече от 3 килограма. Въпросите остават!!!

Знаят ли пчелите колко килийки на питите са пълни с мед?

Трябва ли да се прави пролетно подхранване или не???

Къде нанасят пчелите новопреработения мед и за какъв дявол им се дава мед, пък даже и с различни добавки, когато те нямат възможност да летят!?!?! Когато един добросъвестен пчелар подсигурява запасите на пчелите в края на месец Август или началото на месец Септември и знае от международната литература, че за периода от месец Октомври, Ноември, Декември, Януари, Февруари, Март и Април, едно семейство употребява най-много от 9 до 11 килограма мед, а той пчеларят е запасил семействата с 18 даже и до 24 килограма мед, ви питам кой дявол кара някои пчелари да подхранват семействата през зимата и при това със захарно тесто, или пък в най-лошия случай да се подхранват семействата през пролетта???

И при двата случая на подхранване пчелите губят много енергия, защото е необходимо да подсигурят и вода за преработката!!! Но от къде ще я намерят пък сега в това време и водата, защото без вода не става нищо?!?!?! Както виждате от едно недомислие изникват въпроси след въпроси, а пчелите нямат от нищо нужда, освен да бъдат оставени на спокойствие. Тази статия я пиша, за да предпазя, изрично подчертавам, пчеларите да не правят каквито и да било зимни или пролетни подхранвания. За да бъда правилно разбран, ще кажа още веднъж:

През пролетта по силата на природните закони пчелите постепенно загубват силите си и умират. Тоест броят им намалява. НО!!! Останалите пчели трябва да подготвят килийките, за да може майката да снася яйца??? Но вие им давате храна, която при всички случаи трябва да бъде преработена!!! Но от кого!? От същите пчели!!? И те запълват точно подготвените килийки, в които майката трябва да снася яйца!!!

Когато пчеларят постави храна, пчелите я преработват, изтощават се и броят им намалява. Както споменах по-горе пчелите не знаят колко килийки са пълни още от първичните дадени запаси. Единственият изход: 21-23 дни след големия очистителен полет да се направи изравняването на пилото между семействата. Но се изравнява само пило, без пчелите и то максимум една пълна със запечатано пило пита от едно силно семейство се заменя с една пита без пило от едно слабо семейство. По този начин силите на семействата се изравняват и употребата на запаси намалява. Всеизвестно е, че силните семейства употребяват по-малко храна. По тази тема съм написал цяла статия. Пчеларят не трябва да се меси във вътрешния живот и взаимоотношения между генерациите в едно пчелно семейство. Пчелите подготвят килийките за снасянето на яйца от майката по един и същи начин, за прашец, нектар, както и за подадена храна от пчеларя по същия начин, но когато им дадете храна по което и да е време на годината, първо запълват приготвените килийки с храната!!! Останалите задачи трябва да чакат. Но лошото е, че пчелите знаят, че хармонията в семейството се нарушава и стават неспокойни, а пчеларят отчита само, че „виждаш ли днес времето е пред разваляни и пчелите жилят“. Когато говоря с такива пчелари винаги казват: „Много интересно предишната седмица семейството беше много спокойно”.

Аз го питам – а ти защо си отварял миналата седмица семейството??? Няма смисъл, защото едно семейство трябва да се отваря най-много 4 до 5 пъти през цялата година, но това много от пчеларите не си правят труда да го разберат.

Аз в продължение на 25 години съм давал на пчелните семейства от 16 до 18 килограма мед, както и 5 до 6 пити с прашец /перга/, храна, която стига до 10 Май следващата година и никога по време на 35 години пчеларство не съм губил нито едно семейство. Всяка година през месец Май правя по 15-20 отводки и продавам съответно толкова семейства или отводки. За да не се допускат грешки е необходимо добре да се наблюдава разширяването на пилото както и увеличението на пчелната маса във всяко семейство, а това не е трудно. Когато полета на пчелите при едно семейство е много интензивен и пчелите носят много прашец, пилото се увеличава. Това ще го разберете и когато погледнете семейството от горе. Когато пчелите се движат спокойно и работят при всички междупития, в такова семейство вашата намеса е излишна.

Що се отнася до въпроса:

Кое е храната на пчелите!?!?!

Прашецът /пергата/ или медът?

И след като знаете, че едно семейство употребява 80 до 100 килограма мед на година и 25 до 30 килограма прашец или перга, и след като знаете, че прашецът и пергата са храната на пчелите, а медът им дава енергията, за да могат да летят и да осигуряват температурата, т.е. отоплението в кошера, за какво им е нужен мед през зимата и пролетта след като не летят, пък каквото и да му прибавите?

Спокойствието в едно пчелно семейство зависи от хармоничното развитие на генерациите. А те имат определени задачи дадени от природата. Едно пчелно семейство е един организъм, при който за определен период от дни пчелите работят на питата, в която те са се излюпили. Когато смущавате за щяло и нещяло генерациите при семействата, пчелите загубват контакта с питата, към която те имат задължението и семейството става неспокойно. Личинките трябва да се подхранват, но от кого? Къде е пчелата?

Природата няма нужда от пчелари, а пчеларите я използват!!! Тогава спазвайте нейните правила и не искайте повече отколкото ви се полага.

nberov@bluewin.ch