дом НОВИНИ ПОВЕЧЕ ПРОПОЛИС ПО-ЗДРАВИ СЕМЕЙСТВА

ПОВЕЧЕ ПРОПОЛИС ПО-ЗДРАВИ СЕМЕЙСТВА

162
Снимка: pixabay.com

В миналото някои пчелари са се опитвали да пазят кошерите си „чисти” от прополис, смятайки, че това отклонява пчелите от дейностите по производство на мед. Днес това вече не е така!

Учени и пчелари са започнали да търсят методи за насърчаване на производството на прополис, за да повишат съпротивителните сили на пчелното семействo срещу бръмбари като Aethina tumida или паразити като Varroa destructor mite, Nosema fungus и вируси.

В ново проучване, публикувано в Journal of Economic Entomology, екип от учени и пчелари експериментира с 20 пчелни семейства, като създава вътрешни условия за отлагане на прополис в кошера. Те заселват семействата в кошери с неравни и грапави вътрешни стени на кошера с което създават условия за интензивно отлагане на прополис.

Техните резултати показват, че при кошерите с повишеното отлагане на прополис пчелните семейства са в отлично здравословно състояние. Този резултат те отдават на действието на прополиса!

Други изследователи са доказали, че прополиса намалява бактериите в кошера и има силен ефект върху работоспособността на пчелите работнички. Те имат силна имунна система,  семейството е в добро здраве, което намалява разхода на енергия.

По матеряли от: beeculture.com