дом НОВИНИ ПЕСТИЦИДИ СЪС СУЛФОКСАФЛОР ВРЕДЯТ НА ПЧЕЛИТЕ

ПЕСТИЦИДИ СЪС СУЛФОКСАФЛОР ВРЕДЯТ НА ПЧЕЛИТЕ

91

Пестицидите със сулфоксафлор вредят на пчелите, колкото и неоникотиноидите

Нов клас пестициди, които трябва да заменят неоникотиноидите, може да се окажат също толкова вредни за пчелите, според проучване. По време на експерименти се оказало, че способността на пчелите да се възпроизвеждат и скоростта, с която колониите им растат, са компрометирани и от новите пестициди, базирани на сулфоксимин, пише списание Nature.

Колониите, изложени на ниски дози пестицид в лаборатория, са добили значително по-малко работници, а репродуктивните мъжки намалели наполовина, когато били пуснати на полето.

„Резултатите ни показват, че сулфоксафлорът може да има отрицателно въздействие върху репродуктивната продукция на пчеларските колонии“, заяви водещият автор на проучването Хари Сиветер, изследовател в университета „Royal Holloway“ в Лондон.

Както при неоникотиноидите, сулфоофлорът не убива директно пчелите, но засяга имунната система или способността за възпроизвеждане.

Поведението при хранене и количеството на полен, събрани от отделните пчели, останали непроменени в експеримента.

Изследването е публикувано на фона на правните предизвикателства и изместването на националните политики по отношение на неоникотиноидите като най-често използваните инсектициди в света.

През април държавите-членки на Европейския съюз гласуваха за забрана на три продукти на основата на неоникотиноид в открити полета, ограничаващи използването им до покрити оранжерии.

Неоникотиноидите се основават на химическата структура на никотина и атакуват нервната система на насекомите. Сулфоксиминовите инсектициди, които са в различен клас обаче действат по подобен начин.

Още пред 2 години немска хранителна верига спря да приема от своите доставчици плодове и зеленчуци, обработени с 8 потенциално вредни за пчелите средства за химическа защита на растенията, сред които и сулфоксафлор.

Източник: agrozona.bg