дом НОВИНИ Пестицидите пречат на пчелите да летят

Пестицидите пречат на пчелите да летят

1571
Снимка: pixabay.com

Биолози от Университета в Калифорния Сан Диего са демонстрирали за пръв път, че широко използваните пестициди могат съществено да понижат способността на иначе здрави пчели да летят, съобщава sciencedaily.com.

Оцеляването на пчелите зависи от способността им да летят, защото това е единственият начин да събират храна, казва изследователят Симон Тоси като добавя, че от летежа на медоносните насекоми зависи още и опрашването на културите и дивите растения. Излагането на пчелите на пестициди за повече от един или два дни рефлектира върху летежа им, а по-краткото излагане на химическите вещества се отразява върху тяхната активност – те летели по-надалеч, но по-хаотично.

Проф. Нийх от калифорнийския университет отбелязва, че хаотичният летеж на по-далечни дестинации намалява вероятността медоносните насекоми да се върнат в кошера. Професорът посочва, че използването на пестицидите не убива пчелите веднага, а има по-коварно действие.
Неоникотиноидите  се използват върху голям брой култури, прилагат се чрез впръскване, в почвата или чрез обработка на семената. Следи от тях се откриват в нектара, полените и водата.

Източник: agrozona.bg