дом АГРО НОВИНИ Откриха огнище на инфлуенца по птиците във ферма със 395 хил. кокошки

Откриха огнище на инфлуенца по птиците във ферма със 395 хил. кокошки

88
Снимка: pixabay.com

БАБХ напомнят на стопаните да предприемат превантивни мерки за предпазване на фермите от заболяването

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в гр. Дебелец, област Велико Търново. Заболяването е констатирано в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки. В стопанството се отглеждат около 395 хил. птици.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която влизат селата от община Велико Търново – гр. Дебелец и гр. Велико Търново.

Определена е 10-километрова наблюдавана зона около огнището, в която влизат населените места от община Велико Търново – селата Леденик, Момин сбор, Пушево, Буковец, Шемшево, Килифарево, Ялово, Нацовци, Върлинка, Големаните, Плаково,. Велчево, Пчелище, Присово, Малки чифлик, Шереметя, Арбанаси и от обл. Габрово, общ. Дряново селата Маноя, Косарка, Соколово, Руня, Саласука, Длъгня, Гоздейка, Туркинча, Крънча и Зая.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите.

От БАБХ ще се извършва епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в зоните.

От Агенцията напомнят, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването.

Източник: agrozona.bg