дом ГРАДИНА Отглеждане на рози – 12 страхотни препоръки

Отглеждане на рози – 12 страхотни препоръки

227
Снимка: pixabay.com

Градинарите имат няколко съвета и трика за успешно отглеждане на розите така, че те да развият перфектния разцвет. Методите за ухажване на Царицата на цветята варират от серенади с класически концерти на Бетовен до поливане със чай от люцерна. Някои дори вярват, че банановите кори помагат на красивите растения да се развиват добре. В крайна сметка всеки хоби градинар трябва да открие сам най-добрите методи за грижа за розите.

1. Бананите са източник на фосфор

Фосфорът стимулира цъфтенето на растенията. Много градинари прибягват до бананите като източник на фосфор, за да стимулират растежа на розите си. Ето как бананите може да бъдат полезни в градината: първо накълцайте няколко бананови кори и ги пасирайте в блендер. Оставете сместа да престои 15 минути. След това разровете пръстта под листата на розовия храст и изсипете там сместа на дълбочина около 10-12 см. При това гледайте да мястото да не е срещу посоката на растеж на основното стъбло. Бъдете внимателни да не нараните корените на храста.

2. Лунната соната на Бетовен

Някои градинари вярват, че класическата музика помага на растенията да се развиват по-добре. Идеята е, че растенията реагират положително на музиката, например класика, кънтри или рок. Все пак не бързайте да инвестирате във външни колони, защото резултатите, които подкрепят тази теория, не са съвсем убедително.

3. Чай от люцерна

Люцерната предоставя на розите важни хранителни вещества като азот, желязо, калций, фосфор и други, включително мастни киселини, които стимулират растежа на розите. Може да сложите люцерна около храстите, като количеството може да бъде около 1 чаша на храст. Също така полезно би било да поливате храста със студен чай от люцерна.

4. Как да изберем вид при отглеждане на рози

Хиляди видове красиви рози се намират на пазара и може дори да нямаме възможност да видим всички, камо ли да ги отглеждаме. Когато избирате вид роза за градината, има няколко неща, които могат да ви помогнат да се ориентирате.

5. Място в градината

В повечето случаи розите се избират според това как ще изглеждат на външен вид в градината. Това е и най-често използваният критерий за избор. Има рози, които са високи около от метър до метър и половина. Формата на някои е груба и трудно може да бъде сметната за привлекателна, само че те имат обилен цвят през целия сезон. Хибридната чаена роза има едно цветче, твърдо стъбло, докато флорибундата има по-малки групички цветчета по стъбълцата, които не са твърди. Миниатюрните рози имат малки цветчета и на височина може да достигнат до 25 см до 91 см. Те се развиват в снопчета. Пълзящите рози могат да достигнат височина от 2 м до 9 м.

Каквито и сортове рози да изберете, необходимо е да вземете предвид спецификите в градината.

6. Издръжливост на климатични особености

При избор на роза за отглеждане трябва да вземете предвид какви са климатичните особености на района, в който се намира градината. Прочетете внимателно каталозите и изберете, след като се запознаете добре с подробностите за различните видове. По възможност купете розите от местен или регионален градинар.

7. Време за растеж

Много видове рози, особено старите сортове, цъфтят само веднъж в годината. Дали искате да имате ароматни, розови облаци от цветчета в продължение на три седмици през юни, или пък предпочитате розата да цъфти цяло лято? Взимайки това предвид, бързо ще стесните избора си до определен брой видове.

8. Устойчивост на болести

Изборът на резистентна на болести роза може да ви спести редица проблеми, включително нуждата да използвате химикали, за да ги предпазите. Някои стари сортове вече са развили устойчивост на болести. Прегледайте и новите, модерни видове рози, върху които е работено целенасочено, за да бъдат устойчиви на климатични специфики и промени. На хибридните чаени рози се носи славата на уязвими към болести. Те изглежда са склонни да привличат насекоми и вредители, поради което са трудни за отглеждане без да ползвате арсенал от химикали и спрейове.

9. Дължина на стъблото

Може да изглежда като странна причина, която да бъде взета предвид при избора на рози, но ако искате да имате рози, които да откъснете със стеблото. Традиционната градинска роза е хибридна чаена роза и това е единствения вид, чието стъбло израства силно и здраво. Всички останали рози имат по-къси и слаби стъбла, което им придава по-непринуден и красив външен вид.

10. Грижа за розите

Някои видове рози се нуждаят от директна слънчева светлина, приблизително от 6 до 8 часа на ден. При мек или топъл климат растенията се нуждаят само от няколко часа слънце на ден, и то следобед. Ако климатът е по-хладен, полезно може да бъде, ако засадите розите на топло южно или западно изложение. Така растенията ще могат да се възползват по-дълго от следобедното слънце, а през зимата те ще имат повече топлина.

Розите се нуждаят от добре дренажирана и богата на хранителни вещества почва с pH между 6.5 и 7. Ако почвата е влажна и тежка, полезно е да направите легла за розите. Добре е да добавите компост, за да постигнете по-разредена структура на почвата с високо съдържание на органични вещества.

Розите имат нужда от вода повече, отколкото други градински растения, особено по време на първата година от засаждането, тъй като това ще помогне за създаване на добра коренова система. Най-доброто решение при избора на поливна система за розите е капковото напояване. То позволява водата да бъде концентрирана тъкмо там, където е необходима в областта на корените. Листата остават сухи, което намалява проблемите с болести. Един тънък слой органичен мулч ще помогне да се запази влагата и ще стимулира здравословното развитие на корените. Когато мулчът се разпадне, ще допълни вече съществуващия.

11. Наторяване

Розите са растения, които обичат повече хранителни вещества и развитието им ще бъде стимулирано, като им се добави фосфор, азот и калий. Може да набавите тези хранителни вещества както чрез течни, така и чрез гранулирани торове в приблизително съотношение 5-8-5. В повечето случаи редовното торене с компост и друга органична материя, включително остатъци от риба, ще подхрани розите с всички хранителни вещества, които са им необходими. Тези органични добавки също така ще помогнат да се поддържа баланса на pH в почвата. Други органични добавки за торене са глауконит и люцерна.

12. Резитба

Изсъхнали, слаби и болнави стъбла могат да доведат до проблеми с болести. Ето защо трябва да ги отрежете и да позволите да се осъществи циркулация на въздуха към централната част на растението и ще намалите проблемите свързани с появата на гъбички. Подрязването на храстите също така стимулира растежа и позволява растението да бъде оформено по приятен начин. Залинелите цветя трябва да бъдат премахнати по време на периода на развитие, за да се стимулира развитието на нови пъпки. За да бъде подрязването прецизно, използвайте остри ножици.

Източник: agrozona.bg