дом НОВИНИ Основните причини за високата смъртност на пчелите през 2020 г. са четири

Основните причини за високата смъртност на пчелите през 2020 г. са четири

3225
Снимка: pixabay.com

Унищожените пчелни семейства през 2020 г. възлизат на общо 44 150 хил. броя за цялата страна. Като причини за унижожението им се посочват 12 473 броя загинали в следствие на отравяне, 9 705 унижожени от болести, 6 813 загинали от глад и цели 15 159 са изчезнали „по други причини“. На запитване към МЗХГ, изпратено от Агрозона, от отдел Агростатистика обясниха, че другите причини, засегнали най- силно пчелните семейства и довели до тяхното измиране през 2020 г. са „пожари, слаби пчелни семейства, кражби, налитане и блуждаене, осиротяване, както и други неспоменати причини и форсмажорни обстоятелства.“

Най- сериозни са загубите на пчели в Югозападния район, който са претърпели близо 74% повече загуби на пчели спрямо 2019 г.

Причините за високата смъртност могат да бъдат комплексни, смята председателят на Обединен пчеларски съюз Михаил Михайлов, но по негово мнение могат да бъдат сведени до 3-4 основни – климатични особености, неправилно отглеждане, нозематоза и отравяне в райони с интензивно земеделие.

„Данните от работата на експертната работна група, която беше създадена със заповед на министъра на земеделието, храните и горите, за установяване на причините за високата смъртност при пчелите тази година. Те показват, че 50% от причините се отдават на пчеларите – поради неправилно отглеждане и зазимяване, слаби хранителни запаси и други причини, които са свързани с отглеждането на пчелите. Следва като причина синдрома на празния кошер, а след това болести и отравяния. Около 25% от регистрираните пчелни семейства са били проверени“ , коментира за Агрозона председателят.

Синдром на празния кошер

„Синдромът на празния кошер не се среща отскро. Започва да се появява информация за него от САЩ преди повече от 15 години, тъй като там е често срещан. За него се изтъкват около 60 възможни фактора, но все още не е ясно защо точно се проявява и каква е причината.  Пчеларите и научните работници се обединяваме около няколко основни причини за възникването му. Един от тях е нозематозата. Тя има два варианта- нозематоза апис и нозема цераза или азиатската нозематоза. Азиатската нозематоза заменя нозема апис и коварното при нея е, че няма външни проявления. При нозема церана, без да има следи върху кошера или върху пчелите, те напускат кошера и не се връщат. Предполага се, че това разстройство, в което попадат води до обезводняване, те умират навън в полето и не се завръщат в кошерите.“, допълва Михайлов.

Отравяне с пестициди

„В райони, в които има интензивно земеделие, може да преобладаващо отравянето с пестициди, при които има сходен изход за пчелите. Те увреждат централната нервна система на пчелите. В резултат на това, което те излязат на полето, настъпва дезориентация и те така и не се връщат в кошерите. Останалите пчели, които успеят все пак да се приберат, носят замърсен прашец и по този начин обричат на гибел поколението на ларвите“, коментира още Михайлов.

Необичаен климат

„Има и още един фактор, а именно необичайните климатични особености в някои райони на страната през изминалата година и конкретно липсата на дъжд в продължение на месеци. Поради тази причина пчелите на можаха да се изхранят, да осигурят запаси и да отгледат есенно- зимни пчели, които да оцелеят сега през пролетта“, допълва той.

 

Източник: agrozona.bg