дом АПИТЕРАПИЯ ОРЕХИ С МЕД ЧУДОДЕЙНО ЛЕКАРСТВО

ОРЕХИ С МЕД ЧУДОДЕЙНО ЛЕКАРСТВО

415
Снимка: pixabay.com

Всички сме хапвали орехи с мед и знаем колко е вкусна комбинацията. Чували сме и колко е полезно, но замисляли ли сме се какви точно ползи за организма носи тази вкусна смес?

Нека започнем с класическата рецепта:

В буркан слагате нарязани орехи и заливате с двойно по-малко количество мед. Твърди се, че най-добре е ядките да бъдат счукани в хаванче или направо смлени. Поради наличието на инхибитори в орехите, те се усвояват трудно в храносмилателната система. Затова се препоръчва те да се раздробят предварително, както и да се дъвчат много добре и продължително.

Тази смес трябва да се приема по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене. Още веднъж е важно: да се дъвчат ядките много добре, тогава те ще донесат ползи за здравето!

В противен случай храносмилателната система няма да разтвори този плътен продукт и няма да получим желаните благоприятни ефекти върху тялото.
Какви са ползите за здравето от тази смес?
Подобрява имунитета

Тази смес е биологично активен продукт! Йодът, витамините и микроелементите, които са в нея, увеличават способността на организма да се противопоставя на различни инфекции.

Бързо възстановява тялото след заболяване

Всяко заболяване е стрес за тялото. Препоръчва се да се използва редовно смес от орехи с мед.

Лекува анемията и предотвратява повторното и развитие

Ако постоянно използвате орехи с мед, анемията няма да е страшна! Желязото, което се съдържа в ядките, лесно се абсорбира от тялото.

Подобрява метаболизма

Орехово-медената смес стимулира метаболизма в организма. Да, това лекарство определено е с високо съдържание на калории! Но в разумна доза, не повече от 3 супени лъжици на ден, дори помага да отслабнете. Ядките са наситени със здравословни мазнини, които насърчават загубата на тегло. Тези мазнини не съдържат холестерол, но помагат на вътрешните органи да функционират правилно.

Нормализира храносмилането

Благодарение на високото съдържание на фибри в ядките, те допринасят за нормализирането на храносмилателния процес, премахват застоя в храносмилателния тракт.

Активира мозъка

Благодарение на високото съдържание на витамини от групата В в орехите, те имат стимулиращ ефект върху мозъка и мисловните процеси.
Укрепва сърдечно-съдовата система

Желязо, мед, кобалт, цинк и витамин В6 – съставките, които се съдържат в сместа, помагат на организма да образува червени кръвни клетки, както и нови кръвни клетки.

Също така, тези вещества намаляват гъстотата на кръвта: отлична превенция на тромбоза! Особено добра е за пациенти, които са имали сърдечен удар! Магнезият, който се съдържа в орехите, разширява кръвоносните съдове, а след сърдечен удар съдовете се стесняват значително.

За да се направи сместа още по-полезна за работата на сърцето, добавете сушени кайсии и стафиди към нея. Тези сушени плодове съдържат много калий, който укрепва сърдечно-съдовата система. Също така може да направите ароматно греяно вино с карамфил, които да подкрепят сърцето в случай на проблеми!

Насладете се на тази вкусна храна и лекарство, но не забравяйте да дъвчете добре и да спазвате дозата, защото при неправилна употреба, всяко лекарство може да има обратен ефект!

Източник: Simptomi.bg