дом АГРО НОВИНИ Окончателно: Удължава се срокът за регистрация на кладенци за битово потребление

Окончателно: Удължава се срокът за регистрация на кладенци за битово потребление

118
Снимка: pixabay.com

Парламентът удължи срока за регистрация на кладенци за собствени потребности с три години – до 28 ноември 2025 година. Това стана с приемането на второ четене на промените в Закона за опазване на околната среда. В подкрепа на удължаване на срока за регистрация с три години гласуваха 147 народни представители, трима бяха „против“ и 42-ма се въздържаха. Измененията в Закона за опазване на околната среда влизат в сила от 27 ноември т. г., решиха още депутатите.

Крайният срок за подаване на заявление към басейновите дирекции за вписване в специалните регистри от страна на собствениците на водовземни съоръжения за подземни води, в т.ч. собствениците на кладенци за задоволяване на собствени потребности трябваше да изтече на 28 ноември тази година.

Първоначално законопроектът предвиждаше срокът за регистрация на кладенците да бъде удължен с една година, но между първо и второ четене Манол Генов от „БСП за България“ предложи този срок да бъде удължен с три години, което бе подкрепено от ресорната парламентарна комисия.

При гласуването в пленарната зала беше направено редакционно предложение от Татяна Султанова-Сивева („Продължаваме Промяната“) срокът да бъде една година, което беше отхвърлено с 47 гласа „за“, 67 „против“ и 73 „въздържал се“.

Източник: agrozona.bg