дом АГРО НОВИНИ Овощар: Не отлагайте резитбата на дръвчетата, наторете

Овощар: Не отлагайте резитбата на дръвчетата, наторете

79
Снимка: pixabay.com

Ако почвата не е замръзнала, може и да засадите младите фиданки

„През зимата задължително стопаните трябва да направя резитба на овощните дървета, да наторят там, където не е правено торене през есента“, обясни за Агрозона проф. Димитър Сотиров, заместник-директор на Института по земеделие – Кюстендил. Той уточни, че по това време на годината може да се натори с оборски тор, фосфор и калий, ако почвата не е замръзнала.

„Не трябва да се чака с резитбата на дръвчетата, защото понякога сме свидетели през март-април времето да е много по-лошо, отколкото през януари и февруари, така че хората да използват топлите часове на деня и да направят резитба на овощните дървета“, коментира още проф. Сотиров.

Ако земята не е замръзнала, могат да се направят и почвообработки в овощните градини, както и да се засадят дръвчета. Засаждането може да се направи до набъбването на пъпките на фиданките, каза проф. Сотиров.

„Колкото по-рано се засадят, толкова по-добре, за да може почвата да улегне около корените в резултат на дъждовете, снеговете, да се уплътни, защото оставайки въздух около корените, има вероятно те са подсъхнат и процентът на прихващане да бъде много по-нисък.“, допълни още овощарят.

Незасадените фиданки могат да се съхранят заровени в почва, на открито, като пръстта трябва да стига до мястото на присаждане, обясни проф. Димитър Сотиров.

Източник: agrozona.bg