дом АГРО НОВИНИ Нов минимален осигурителен праг за земеделските стопани

Нов минимален осигурителен праг за земеделските стопани

1328
Снимка: pixabay.com

Увеличението с 10% на брутния минимален доход ще коства на стопаните по-високи вноски

От 1 август земеделските стопани и тютюнопроизводителите ще плащат по-осигуровки върху по-висок с около 10% доход, след като народните представители приеха Държавния бюджет на страната на 2023 г. Промяната в частта на Държавното обществено осигуряване предвижда минималния осигурителен доход за самоосигуряващи се лица, както и за регистрирани земеделски стопани и тютюнопроизводители от досегашните 710 лева да стане 780 лева.  Според приетия Държавен бюджет се запазва максималният осигурителен доход от 3400 лева.

Това не е първи опит минималният осигурителният праг на земеделците да достигне този на останалите дейности, но досега след протести на земеделци и разгорещени диспути в парламента няколко правителства се отказаха от това си намерение.

През 2022 г. Министерството на финансите предложи минималният осигурителен доход на земеделците и тютюнопроизводителите да се увеличи драстично от 420 лв. на 710 лв. По този начин земеделските производители започнаха да плащат осигуровки в същия размер, колкото и самоосигуряващите се лица.

Източник: agrozona.bg