дом АГРО НОВИНИ Нов доклад разкрива рисковете от фермите за насекоми

Нов доклад разкрива рисковете от фермите за насекоми

1648
Снимка: pixabay.com

До 2030 г. насекомите отглеждани във ферми може да достигнат 50 трилиона

От 2017 г. в Европа започна значително да се разраства индустриалното фермерство за насекоми. Годишно се  отглеждат трилиони насекоми, предимно за да се изхранват други животни, но също и за човешка консумация. Заради този “бум” в сектора, европейската коалиция за защита на животните Eurogroup for Animals, член на която е и българското сдружение КАЖИ, стартира изследване на потенциалните ефекти от индустриалното отглеждане на насекоми върху благосъстоянието на животните и устойчивите хранителни системи, съобщиха от сдружение КАЖИ.

Резултатите са публикувани в новия доклад “Бъдещето на фермите за насекоми: къде е уловката”,

В Европа има 71 индустриални ферми за отглеждане на насекоми като храна за човека

Индустриалните ферми за насекоми започват да се увеличават в Европа. В момента 71 компании отглеждат насекоми като храна за човека. Много повече обаче, са фермите за насекоми, произвеждащи храна за животни, фармацевтични лекарства и диетични добавки.

Индустрията се развива с голяма скорост

До 2030 г. насекомите отглеждани във ферми може да достигнат 50 трилиона. Притеснителното е, че последиците от увеличаващия се сектор остават незабелязани дълго време от ЕС. Въпреки бързия растеж проучването на Eurogroup for Animals показва, че има значителни пропуски в знанията и информацията около ключовите решения относно индустриалното отглеждане на насекоми и как то може да повлияе на благосъстоянието на животните, на климата и на хранителните системи. Недостатъчно изследвани са и рисковете за биоразнообразието от изпускане на насекоми от фермите.

Законодателните и политически инситуции на ЕС изостават в анализа си относно фермите за насекоми и свързаните с това действия (Европейската комисия признава, че има „изумителна липса на знания“ относно всички аспекти в този сектор“). Поради тази причина, в голяма степен, лидерите в индустрията контролират всички решения, когато става въпрос за отглеждане на насекоми. Като резултат от това, благосъстоянието на насекомите в тези фермерски системи бива пренебрегвано, защото техните поведенчески потребности и чувствителност изобщо не са взети под внимание.

Може да се каже, че главната причина за растежа на индустриалното отглеждане на насекоми, е да се осигури храна за селскостопанските животни в други интензивни системи за животновъдство. Докладът показва, че около 900 милиона евро повече са били инвестирани във ферми за насекоми за производство на храна за животни в сравнение с тези, произвеждащи насекоми за човешка консумация.

Разрастването на фермерството на насекоми не трябва да заплашва развитието на европейските устойчиви хранителни системи, които са свързани с благосъстояние на животните, качествената храна, общественото здраве, биоразнообразието, климатичните промени и много други критични сфери, коментират по случая от сдружение КАЖИ.

Източник: agrozona.bg