дом АГРО НОВИНИ Ново огнище на птичи грип във ферма за патици в Пловдивско

Ново огнище на птичи грип във ферма за патици в Пловдивско

20
Снимка: pixabay.com

В животновъдния обект има около 8000 патици мюлари

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в с. Дрангово, общ. Брезово, обл. Пловдив, информират от агенцията. Вирусът е установен в птицевъден обект (с вет. рег. № 4164-0088) за отглеждане и угояване на патици мюлари, находящ се в землището на с. Дрангово, общ. Брезово, обл. Пловдив. В животновъдния обект се отглеждат около 8 000 патици мюлари.

Около засегнатия животновъден обект са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попадат – с. Дрангово и с. Отец Кирилово, общ. Брезово, обл. Пловдив и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат – с. Зелениково, с. Златосел, с. Пъдарско, с. Борец, с. Стрелци, с. Върбен, с. Чоба; гр. Брезово и с. Болярино, общ. Брезово, обл. Пловдив, както и гр. Раковски и кв. Генерал Николаево, гр. Раковски, общ. Раковски, обл. Пловдив.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

От БАБХ напомнят, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Източник: agrozona.bg