дом НОВИНИ НОВИ БИОПЕСТИЦИДИ ЗА БОРБА С АКАРА ВАРОА

НОВИ БИОПЕСТИЦИДИ ЗА БОРБА С АКАРА ВАРОА

1940

Агенцията за опазване и защита на околната среда на САЩ регистрира биопестицид „Соли на поташа /калиевия карбонат/ от бета киселината на хмела” /Potassium Salt sof Hops Beta Acid =K-HBAs/, който може да се използва успешно в борбата срещу акара вароа. В публикуваното кратко съобщение за регистрирането на „Соли на поташа /калиевия карбонат/ от бета киселината на хмела” /Potassium Salt sof Hops Beta Acid =K-HBAs се подчертава, че той се изработва от съдържащото се в шишарките на хмела горчиво смолисто вещество – лупулин, който не представлява опасност за здравето на медоносните пчели и трябва да се използва като се редува с други видове акарициди с цел да се избегне привикването на акара вароа към тях.

Препаратът се нанася върху пластмасови ленти, които се поставят в кошерите с пчели.

Американската компания Beta Tech Hop Products е регистрирала K-HBAs.

Характеристика:

Калиевият карбонат се нарича още поташ. Поташът /калиев карбонат на въглеродния калий К2СО3/ – средната сол на калия и въглената киселина представлява кристално бяло вещество, което с лекота се разтваря във вода, в етанол не е разтворимо. Мирис няма, а вкусът е изразен алкален. Слабо токсично е и се отнася към 3-ти клас на опасност.

Начини на получаване:

До 20 век добавката е получавана чрез водна екстракция от растителна пепел и последващо пречистване, а днес – чрез извличане на пепел от водорасли или от зърнени храни с вода. Калиев карбонат се получава също по време на обработката на нефелин като страничен продукт. За получаване на поташ в промишлени количества се извършва електролиза на калиев хлорид, а полученият калиев хидроксид реагира с въглероден диоксид, образувайки вода и калиев карбонат. Калиевият карбонат се топи при 891°С.

Употреба:

Използването на веществото в съвременната хранително-вкусова промишленост е ограничено. Днес добавката Е 501 се употребява в качеството си на регулатор на киселинността и стабилизатор на безалкохолни напитки, също така се открива в състава (примес) на сода бикарбонат. Освен в хранителната индустрия, калиевият карбонат намира приложение като тор в селското стопанство. Веществото се използва при направата на оптични стъкла, лещи, кристал в стъкларството. В строителството добавката се употребява за строителни разтвори, в състояние е да понижи температурата на замръзване. Е 501 е важен реагент при проявяването на снимки. Веществото е част от състава на пожарогасители и е източник на въглероден диоксид. Често може да се срещне в миещи средства с течна консистенция и в сапуни.

Въздействие върху човека:

Добавката Е 501 е опасна под формата на суспензия. Попадайки в дихателните пътища чрез вдишване, може да предизвика силно раздразнение, алергична реакция, да провокира астматичен пристъп при хронично болни. Попадайки в чист вид върху кожата, е възможно локално раздразнение и екзема. В такъв случай трябва колкото е възможно по-бързо да се измие мястото под течаща вода. Има редица противопоказания за използване в детски храни.

Какво представлява Агенцията за опазване и защита на околната среда на САЩ и какви са нейните права и задължения?

Агенцията за опазване и защита на околната среда на САЩ /United States Environmental Protection Agency – EPA/ е федерална агенция, която контролира изпълнението на приетите стандарти и норми, които имат отношение към защитата на околната среда и здравето на хората. Агенцията има офиси в 10 щата, 27 лаборатории и 18 000сътрудника.

Ръководителят на Агенцията е член на Кабинета на САЩ.

Източник: Пчеларски Вестник