дом НОВИНИ НОВА БАКТЕРИЯ ПРИЧИНЯВА ЗИМНА СМЪРТНОСТ

НОВА БАКТЕРИЯ ПРИЧИНЯВА ЗИМНА СМЪРТНОСТ

6003
Снимка: pixabay.com

Професор по биология в Университета в Уисконсин-Стоут, САЩ и студентите му откриха бактерия, която е причина за високата смъртност на пчелите в средно-западната част на САЩ. След години прекарани в изследвания те вярват, че са открили нова бактерия, която може да е причинител на проблема при малките насекоми.

Професорът по биология Джим Бърит и неговите студенти събрали над 3 000 проби пчелна мръв (хемолимфа) от кошери в Уисконсин и Минесота и така открили нов щам на бактерията Serratia marcescens, наречен sicaria или SS1. От общо 3 219 изследвани пчели 73% се показали заразени с новата бактерия, включително пчели, идващи от други щати на страната. При пчелите тествани за акари 76% са дали положителни резултати.

Откритието се смята за важна стъпка в посока към намиране на решение на проблема със смъртността на пчелите. „Нашето изследване не дава информация за това как да бъде ограничена смъртността на пчелите през зимата, ние вярваме, че то ще даде по-ясна картина на болестите и предизвикателствата пред пчелите. Това е важно, за да развием стратегии да помогнем на пчелите да оцелеят през дългите зимни месеци.“, каза Бърит цитиран от пресцентъра на университета.

Проектът е бил проведен в продължение на 6 години и в него са участвали стотици студенти по магистратура в специалност биология. Особено важна е била ролята на пчеларите, които са предоставили своите кошери за целите на изследванията.

Източник: agrozona.bg