дом НОВИНИ Несигурност тегне над новия пчеларски сезон и производството на мед

Несигурност тегне над новия пчеларски сезон и производството на мед

198
Снимка: pixabay.com

итуацията от началото на година поставя следващия сезон за производство на продукция в изключително несигурна ситуация, заяви в интервю за Агрозона Петко Симеонов, председател на сдружение „Биологично пчеларство“.

От началото на годината има увеличение в цените на амбалажа (метални тенекии за съхранение на меда) от 3,4 лв. без ДДС на 5 лв. без ДДС, като очакваме да продължи да се увеличава до 6 лв. Това означава автоматично скок с 30 ст. разход на килограм, който не е ясно от къде ще се компенсира, заяви Симеонов.

Повишените цените на енергията също са проблем за пчеларите

Процесът на преработка на пчелен мед е изключително енергоемък. В момента, с тези цени на енергията, преработката струва два-три пъти по-скъпо. В допълнение, при вторичния амбалаж – метални варели, цената също е двойна.Става въпрос за 80-90 ст. на килограм допълнителен разход от началото на годината, който някой трябва да го поеме, коментира Петко.

За да не продаваме под себестойност, цената на крайния продукт трябва да бъде между 8-10 лв. на едро

„За да не продаваме под себестойност, цената на крайния продукт трябва да бъде между 8-10 лв. на едро, в момента при сегашната пазарна ситуация и разходи за гориво, енергия и амбалаж. Проблемът е, че пазарът не може да поеме тази цена“, заяви Симеонов.

„Към момента, биологичен мед от производител на едро се изкупува между 6,8-7,2 лв на кг за биологично сертифициран продукт, конфенционалния е между 5,5 и 6 лева/кг. Има ръст в цените на продукта, в сравнение с последните години, но той не успява да догони увеличените разходи и това е проблем. Ако през 2022 г. искаме де минимис, той трябва да покрие точно това – изоставането на меда спрямо увеличените разходи за производство и преработка“, допълни още той.

Източник: agrozona.bg