дом ГРАДИНА Най-лесната схема за торене на ягоди през пролетта

Най-лесната схема за торене на ягоди през пролетта

219
Снимка: pixabay.com

Засадите ли нови растения в старата градина, ще трябва да подхранвате след месец

Ягодите имат по-висока относителна нужда от азот в началото на пролетта и късната есен. Ако през лятото през лятото сте ги торили с шербет – разтворен във вода органичен тор, тогава до есента не е необходимо да добавяте агрохимия, но през пролетта плодовете трябва да се подхранват интензивно.

Ягодите преминават през много енергийно интензивен период през пролетта, тъй като пускат издънки, които се нуждаят от много азот за развитие. Изрязването на леторастите няма да помогне за бързо запълване на дефицита, а органичните вещества с бавно освобождаване няма да имат време да работят.

С помощта на конвенционални химически торове с азот, фосфор и калий е лесно да се поддържа желаното ниво на хранителни вещества.

Ако вземете тор NPK 10-10-10, трябва да използвате по около 90 г на квадрат.

Ако сте засадили нови храсти по време на пролетно почистване на ягодовата градена, наторете ги след един месец индивидуално: сипете тор около основата на всяко ягодоплодно растение и поливайте добре.

По-близо до цъфтежа или по време на цъфтежа дайте на ягодите течен листен тор с калий в половината от препоръчителната доза – това е важно! Ягодите цъфтят през май, когато все още има риск от повторни нощни застудявания. Застудяването не е ужасно за самите храсти, но цветята могат да пострадат: центърът на цвета става черен и не може да се получи реколта.

Внасянето на калий позволява на градинските ягоди да придобият устойчивост на стрес при повторни студове. Разбира се, можете да закопаете бананови кори за източник на калий в корените, но когато трябва да действате бързо, листният тор няма равен по скорост на доставка на хранителни вещества.

Във всеки случай, когато ягодите цъфтят, следете времето: в идващите студове покрийте лехите с някакъв укривен материал, дори вестници ще ви свършат работа. Не забравяйте да премахнете укритието през деня, за да могат опрашващите насекоми да посетят цветовете.

Източник: agrozona.bg