дом ГРАДИНА Най-добрите 5 растения, които ще прогонят вредителите от градината ви

Най-добрите 5 растения, които ще прогонят вредителите от градината ви

863
Снимка: pixabay.com

Вижте как да ги използвате и какви са силите им

Не всички стопани имат възможност да се справят с вредители, които атакуват културите в градината с помощта на химикали. Причините за това може да са различни: малки деца, животни или наличие на алергични реакции при някой от семейството. В този случай растенията, които заменят инсектицидите, могат да помогнат, но в същото време са безопасни за животни, птици и хора.

Ето петте най-полезни растения за самата градина.

Невенът е сред първите пет фаворити. От красиви и ярки съцветия можете да приготвите отвара срещу листни въшки. Черният бъз също ще отблъсне листните въшки и охлювите. За същата цел можете да засадите всякакъв вид лопен близо до живия плет. Отварата от жълтите цветя  пък ще бъде отлично средство за борба с листните въшки.

Пелинът ще ви отърве от молци и листоядни насекоми. Паякообразните акари, трипси, акари и белокрилки не понасят лайка и тютюн.

Много хора се борят с жълтите цветове на змийското мляко, но плевелът е доста подходящ за такива вредители като лъжещитоносни въшки, белокрилки и листни въшки.

Има растения, които убиват вредители, но те не са безопасни за засаждане на мястото и отварите трябва да се използват много внимателно. Говорим за вълчото грозде, бучинишът и др. Ако решите все пак да ги използвате, тогава определено трябва да използвате защитни маски, очила, ръкавици, когато обработвате култури. В същото време в момента в градинате не трябва да има домашни любимци и деца.

Ролята на естествени инсектициди ще се изпълнява перфектно и от добре познатите зеленчукови култури. Например, върховете на доматите и картофите също ще се впишат в борбата с листни въшки, трипси, гъсеници. Горчивият пипер е ефективно „оръжие“ срещу паякообразни акари, ларви на въшки и охлюви.

Източник: agrozona.bg