дом НОВИНИ Над 100 фирми от 12 държави ще участват в Международно изложение-договаряне „Пчеларство-2022“

Над 100 фирми от 12 държави ще участват в Международно изложение-договаряне „Пчеларство-2022“

140
Снимка: pixabay.com

В Плевен подготвят 19-то Международно изложение-договаряне „Пчеларство-2022“, което ще се проведе от 10 до 13 февруари. Изложението се организира от „Партнерс експо“ и Областния пчеларски съюз и е под егидата на областния управител Иван Янчев.
По традиция изложението се провежда в дните около празника на българските пчелари -10 февруари, Свети Харалампий.  Изложението винаги се радва на много голям интерес, тази година ще участват над 100 фирми от 12 държави. Ще могат да се видят освен мед, пчелни продукти, козметика, както и всичко необходимо за пълното оборудване на един пчелар.

Една от основните цели е популяризирането на пчелните продукти сред населението в страната. От години говорим, че потреблението на пчелен мед е твърде ниско около 300-400 грама. Голяма част от нашия мед се изнася в чужбина и не се потребява в България“, каза за БНР Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз:

Румен Балински, био пчелар, заяви:

„В райони, където има монокултури, там е предимно еднороден слънчоглед. Ферментиралият мед с плодове е много полезен“.

В рамките на форума ще бъдат наградени и най-добрите детски рисунки по темата „Пчеларство“. Ще бъде връчена и голямата награда „Крило на успеха“ за новаторство в пчеларството.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Над 1500 семейства в България вече са осиновили кошер. Това съобщи в интервю за БНР Сергей Петров, основател на електронната платформа „Истински мед“.

Инициативата „Осинови кошер“ цели подпомагане на пчели и пчелари срещу получаване на качествен мед. Идеята се родила, след като прочели доклад на Европейската комисия от 2019 г., че 30 на сто от българските пчелари ще се оттеглят от занаята до 2022 г.

Източник: bnr.bg