дом НОВИНИ МОГАТ ЛИ ОСИТЕ ДА ПРАВЯТ МЕД

МОГАТ ЛИ ОСИТЕ ДА ПРАВЯТ МЕД

283
Снимка: pixabay.com

Медът се свързва до голяма степен с пчелите. Оси и стършели рядко, дори изобщо не се свързват с меда. Има обаче вид от семейството на осите, който произвежда годен за консумация мед, който се счита за деликатес в някои области. Не много хора са наясно с този факт, но става още по-интересно. Медът, произведен от оса, се оприличава на кленов сироп и може да се използва точно както нормалния мед, който получаваме от биологичните им братовчеди- пчелите, споделя Стив Фостър в статията си за School of bees.

Може ли една оса да произведе мед?

Мексиканските медови оси се намират из по-голямата част от субтропичното Мексико и Централна Америка. Те се срещат и в по-голямата част от южната част на Тексас и югоизточната част на Аризона, където е много горещо.

Производството на осите обаче, в сравнение с това на пчелите, е много ниско. Някои хора, дори и днес, все още остават скептично настроени към цялата концепция за мед от оса. Повечето видове оси се наблюдават в пълна противоположност на производството. Те всъщност крадат мед от пчелите и го носят в гнездата си. Тъй като повечето видове нямат способността да правят мед, те просто преминават към режимите си на оцеляване и крадат от пчелите, като използват меда за подхранване и хранене на ларвите си.

Какво ядат осите, за да произвеждат мед?

Осите са предимно месоядни в природата, хранят ларвите си с труповете на плячка. Някои отлагат ларвите си в други по-големи гнезда на оси и се хранят с техните ларви. Други снасят яйца вътре в самата плячка, за да се развият в ларви, докато се хранят с трупа й. Те събират нектар и други растителни материали до гърлото си. След това регенерират вещество, подобно на мед, за да се хранят с ларвите си. Тъй като почти винаги летят, енергията, която получават, е от плячката, с която се хранят. Хранят се и с плодове, плодови сокове, мед, нектар и растения. Някои снасят яйцата си в растения, които доставят храна на ларвите, докато растат.

Секрет от Азиатски гигантски стършел се използва за направата на напитки

В някои части на Азия обаче има вид, чиито секрети се използват по други начини. Пример за това е Азиатският гигантски стършел. Този вид оси произвежда някои сладки секрети, които се събират от някои компании за напитки и се използват като една от съставките в енергийните напитки.

Стършелите от друга страна не произвеждат никакъв вид мед. Те се хранят предимно с други насекоми и малки буболечки. Полезни са в борбата с популацията на вредители и опрашването на някои култури. Добър пример е как те се използват при опрашване на авокадо от някои фермери.

Източник: agrozona.bg