дом АГРО НОВИНИ Минусови температури през следващите дни може да предизвикат повреди при овошките

Минусови температури през следващите дни може да предизвикат повреди при овошките

79
Снимка: pixabay.com

През първата половина от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от средноденонощни температури близки до биологичния минимум, необходим за протичане на вегетационните процеси при зимуващите култури. Прогнозираните минимални температури до минус 2-3С° ще бъдат предпоставка за повреди при най-напредналите в развитието си овошки, намиращи се във фаза цъфтеж – бадем, кайсия и джанка, съобщи Драгомир Атанасов, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През втората половина от периода агрометеорологичните условия ще претърпят промяна.

Очаква се повишаване на температурите и активизиране на вегетационните процеси при зимните житни култури. При пшеницата ще преобладава фаза братене. На отделни места при есенните посеви, в агростанциите Хасково и Любимец е регистрирано начало на фаза вретенене. Прогнозираните валежи в полските райони от страната ще увеличават почвените влагозапаси в дълбочина.

По-подходящи условия за работа на полето ще има през първата половина от периода, когато се прогнозира относително сухо време.

Агротехническите дейности през периода са свързани с провеждане на предцъфтежни растителнозащитни пръскания при трайните насаждения, извършване на предсеитбени почвообработки на полетата предвидени за засяване с пролетни култури, обследване на есенните посеви за наличието и вредната дейност на обикновената полевка и на ларвите на обикновения житен бегач.

Източник: agrozona.bg