дом АПИТЕРАПИЯ Мед срещу безсъние

Мед срещу безсъние

105

Медът може да се използва като приспивателно не само с топла вода или мляко – рецептите срещу безсъние, познати от векове, са не един и два.

Така например можете две седмици подред да пиете приготвена от вас медена вода. Кипнете осемстотин милилитра вода и я оставете да изстине.

Добавете сто грама мед и разбъркайте добре. Изпивайте по сто милилитра на всеки три часа. Последният прием на медена вода трябва да бъде половин час преди сън. Ако този вариант не ви харесва, можете вместо вода да използвате мляко.

Само след две седмици ще можете да заспивате и без медената си вода. Друг вариант на приспивателно с мед е да разбъркате две чаени лъжички ябълков оцет в чаша с течен мед и да изядете две чаени лъжички от сместа преди лягане.

Ако внезапно се събудите през нощта, хапнете още две лъжички от меда с оцет и отново ще заспите. Друга рецепта срещу безсъние е да смесите една чаша лимонов сок, една супена лъжица мед и една супена лъжица смлени орехи. Преди лягане се изяжда една супена лъжица.

Сок от лимон и мед се смесват в равни пропорции. Сместа се хапва преди лягане, по една супена лъжица, като след това се изпива чаша топъл чай, подсладен с една чаена лъжичка мед.

Преди лягане разбъркайте две супени лъжици малиново сладко с вряла вода. След двадесет минути добавете една супена лъжица мед, разбъркайте и изпийте.

При безсъние много помага и ваната с мед. Два или три пъти в седмицата се гмуркайте в такава вана и след половин месец ще се чувствате значително по-добре.

Разтворете петдесет до сто грама мед в пълна с топла вода вана и се отпуснете в нея. Ако нямате вана, накиснете краката си в леген, пълен с топла вода, в която сте разтворили две супени лъжици мед.

В една супена лъжица мед капнете една капка лавандулово масло. Това действа изключително успокояващо на организма. Не гълтайте веднага меда с лавандула, а го смучете продължително, докато се разтопи в устата ви.

Източник: gotvach.bg