дом НОВИНИ Мед от Манука – австралийското чудо

Мед от Манука – австралийското чудо

206

Не една или две статии са посветени на полезните свойства на меда. Той е незаменима част от менюто ни. Полезното му действие се дължи на влизащите в състава му витамини от групите А, В, С, К, Е, ензимите липаза и инвертаза, органични киселини и много други химични елементи. Усвоява се много добре от организма, а редовното му приемане не дразни стомаха. Има силно изразено антисептично действие. Но дали всички видове мед са еднакво полезни?

Учените от Техническия университет в Сидни, Австралия дават отговор на този въпрос. Според микробиологът проф. Елизабет Хари има един вид мед, чиито свойства многократно превъзхождат тези на всички останали.

Медът от Манука има най-силно изразените антибактериални и противовъзпалителни свойства, което учените отдават на съдържанието му на водороден прекис и по-високите му нива на един специфичен химикал наречен метил-глюксал или MGO.

„Не всички видове мед са еднакви, както и не всички видове мед от Манука са еднакви“, уточнява проф. Хари и допълва: “Много важно е да използвате натурални пчелни продукти с минимум химическа обработка.“

Екипът на проф. Елизабет Хари е изпробвал антибактериалните свойства на различни видове мед срещу четири от най-разпространените видове бактерии, които се срещат в открити рани. Експертите са използвали мед от манука (Leptospermum scoparium) или чаено дърво, канука (Kunzea ericoides), известно още като бяло чаено дърво и мед от детелина.

Медът от детелина не съдържа водороден прекис и MGO, докато медът от канука и манука съдържат и двете съединения, като съдържанието им в този от манука е по-високо. Опитите са доказали, че най-ефикасен в ограничаването на развитието на бактериалните инфекции е бил медът от Манука.

Допълнителни изследвания са показали, че бактериите не изграждат устойчивост към този мед, за разлика от резистентността им към антибиотиците.

„Всичко, което не е антибиотик, но може ефективно да се използва за борба с инфекциите е добре дошло.“, казва специалиста по антибиотична резистентност в Детската болница в Аделаида, Австралия – д-р Джон Тъмидж и допълва: „Надяваме се в бъдеще приложението на подобни продукти да става все по-масово.

Още не е напълно изучено, на какво точно се дължат уникалните лечебни свойства на меда от Манука. И докато някои учени се впускат подробно да изследват чаеното дърво и възможността за използването му в производството на лекарства, други учени смятат че тайната се крие в пчелите.

Според тях пчелите, в процеса на производство на мед, концентрират и променят химикалите на растенията като по този начин допринасят за антибиотичните свойства на меда.

Източник: gotvach.bg