дом АПИТЕРАПИЯ МЕД И ЛУК УДАРНА КОМБИНАЦИЯ СРЕЩУ НАСТИНКА

МЕД И ЛУК УДАРНА КОМБИНАЦИЯ СРЕЩУ НАСТИНКА

300
Снимка: pixabay.com

Медът е сред най-полезните природни средства за укрепване на имунитета и предпазване от различни заболявания. Добавя се в чай, комбинира се с лимон и джинджифил, консумира се директно – това са най-честите начини, по които го използваме, за да укрепим тялото си.

Знаете ли обаче, че можете да го комбинирате с лук и да получите мощен еликсир срещу настинки?

Комбинацията съвсем не бива да ви учудва, тъй като лукът е богат на различни витамини и минерали, което го прави чудесна добавка към меда. Не звучи вкусно, но пък е много полезно, така че забравете за миг установените кулинарни норми.

Медът в комбинация с лук мощно повишава имунитета, защото осигурява големи количества витамин С на организма. Сам по себе си витамин С е сред най-мощните антиоксидантни, предпазващи от токсини и възпаления. Лукът също така осигурява на тялото селен и цинк – силни имуностимуланти.

Комбинацията мед с лук е полезна и при мъчителната кашлица, която е чест спътник на настинките и грипа през студените зимни месеци. Препоръчва се лукът да бъде изцеден под формата на сок и овкусен с мед. Така ефектът е много силен.

Нестандарната комбинация е полезна и за намаляване на високата температура. Лекът би имал добър ефект, ако се приложи още в първите часове на повишаване на температурата – не чакайте състоянието ви да се влоши прекалено много.

Лукът с мед облекчава възпаленото гърло. В лука има наличие на серни съединения, които омекотяват насъбралата се слуз и подпомагат нейното изхвърляне.

Той е ефикасен както при бактериални, така и при вирусни инфекции. Не се колебайте, а си пригответе лековита отвара, която по безвреден начин ще помогне за облекчаването на мъчителната суха кашлица.

Както сами видяхте, медът в комбинация с лук е ударна комбинация срещу настинки, която не бива да се пренебрегва. Колкото и да са полезни поотделно, медът и лукът са първи приятели при настинки.

Източник: Simptomi.bg