дом АПИТЕРАПИЯ МЕД И КАНЕЛА ВСЕКИ ДЕН ЗА ДА СМЕ ЗДРАВИ

МЕД И КАНЕЛА ВСЕКИ ДЕН ЗА ДА СМЕ ЗДРАВИ

1390
Снимка: pixabay.com

Медът и канелата са популярни продукти в индийската Аюрведа и традиционната китайска медицина. Хората ги използват постоянно векове наред, разказва BrightSide.

Със сигурност знаете, че медът не се разваля. Никога! А преди хиляди години само императорите са получавали като подарък канела, тъй като тя е била наистина ценна.

Днес всеки има свободен достъп до тези продукти, чийто здравословни предимства са научно доказани. А когато ги съчетаем, сместа става още по-вкусна и ефективна.

Подобрява сърдечната функция

Тези две съставки се борят активно със сърдечно-съдовите заболявания – най-честата причина за смърт по света.

От една страна, медът увеличава притока на кръв към сърцето. Как? Като разширява артериалните стени. Освен това е богат на антиоксиданти, които спират кръвните съсиреци, водещи често до инсулти и инфаркти.

От друга страна, канелата намалява „лошия“ холестерол (тя образува атеросклеротични плаки по артериалните стени) и повишава нивото на „добрия“ холестерол в тялото ни.

Добавете няколко супени лъжици канела в буркан мед и разбъркайте добре. Яжте редовно за закуска с парче хляб или бисквитка.

Забавя стареенето

Свободните радикали (оксиданти) агресивно окисляват тъканите и разрушават клетките на тялото. Това може да доведе до преждевременно стареене и болести.

Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, като по този начин забавят процеса на стареене.

Медът съдържа феноли, ензими, флавоноиди и органични киселини – всички те са мощни антиоксиданти. Проучванията показват, че по-тъмният мед е богат източник на тези съединения.

Канелата съдържа полифеноли, които също са силни антиоксиданти. Тя превъзхожда 26 други подправки и билки по броя антиоксиданти, включително чесъна и ригана.

Бори бактериалните инфекции

Както канелата, така и медът имат антибактериално действие и могат да се използват не само при настинка, но и при инфекции на пикочните пътища или бъбреците. Медът е естествен антибиотик. Преди е използван за дизенфекция на рани. Той съдържа дефензин-1 и ензимът глюкоза оксидаза, които унищожават бактериите. Канелата има антибактериално, противовъзпалително и антимикотично действие. Тя съдържа канелен алдехид, който е отговорен за всички тези полезни свойства.

Помага за свалянето на излишните килограми

Няма да отслабнеш само с яденето на мед и канела, но резултатите могат да си проличат по-бързо, ако вече си започнала да тренираш и да се храниш правилно. Замени захарта с мед. Умереното и разумно количество на мед ще намали калорийния ти прием. Освен това рафинираната захар рязко повишава нивата на глюкозата в кръвта, а после тялото ни трябва да се пребори с резкия спад на кръвната захар. Тези колебания не са никак полезни за тялото ни и могат до доведат до свръхпродукция на инсулин. Докато медът се усвоява от тялото по-бавно, което предотвратява тези резки скокове в нивата на кръвната захар. Канелата пък намалява нивата на кръвната захар и повишава чувствителността ни към инсулина, който е пряко свързан с метаболизма ни. Тоест канелата ускорява метаболизма и превръща глюкозата в енергия, а не в мастни натрупвания. Понижава нивата на кръвната захар

Намалява нивата на кръвната захар

Високата кръвна захар може да доведе до редица заболявания и диабетът е сред тях. Доказано е, че медът може да намали нивата на кръвната захар. Само 17% от него е вода, а останалите са предимно фруктоза и глюкоза.

Те се усвояват лесно от организма и не предизвикват пикове на кръвната захар. Ето защо диабетици могат да ядат мед.

Канелата също помага за намаляване на нивата на кръвната захар. Това е доказано от проучвания на здрави доброволци и диабетици. Разбира се, не е лекарство, но канелата е ефективна хранителна добавка.

/КРОСС/