дом АПИТЕРАПИЯ МЕД ЗА ВСЯКА БОЛКА

МЕД ЗА ВСЯКА БОЛКА

442
Снимка: pixabay.com

Медът е един от най-действените антиоксиданти, но само ако е правилно избран. Към закупуването на мед трябва да се отнасяме внимателно и сериозно, а не да посягаме към първия буркан, попаднал пред погледа ни.

Истинският мед не случайно е наричан чудо на природата. Той се състои 75% от глюкоза и фруктоза, практически не съдържа захароза, но затова пък е богат на много ферменти, органични киселини, микроелементи и витамини.

Известни са няколко хиляди растения, от нектара на които пчелите правят мед, и всяко едно от тях си има своите особености.

Ако медът има привкус на горена захар, той вече не само се е лишил от полезните си свойства, но е и вреден за здравето. Под въздействието на високата температура в него се образуват канцерогенни вещества.

Всеки може да направи тестове за проверка на качествата на истинския мед с помощта на йод или оцет. Ако разреденият с вода и няколко капки йод мед посинее, значи той е смесен с нишесте, а ако оцетът го разпени – в него е добавена креда.

Но въпреки опитите в домашни условия само лабораторният анализ може прецизно да определи 100% натуралния мед.

Изберете меда според проблема. Елдовият мед е добър при анемия. Липовият е незаменим при настинка и грип. Планинският кестен нормализира работата на пикочните органи, а млечката – на дихателната система.

Медът от дяволска уста успокоява и употребата на една лъжичка от него може да подобри драстично съня.

Най-рядко алергия се предизвиква от меда от бяла акация.

Медът традиционно се смята за алерген, но в действителност той предизвиква алергия само при 1 на 1000 случаи.

Често това е индивидуална реакция на човека към цветния прашец на определено растение и затова другите разновидности мед могат да са напълно безопасни.

Източник: gotvach.bg