НАЧАЛО АПИТЕРАПИЯ Медът спасява от подагра

Медът спасява от подагра

1478

Подаграта е заболяване на обмяната на веществата, по-точно на пурините в пикочната кисе­лина. Нормално тя напуска ор­ганизма чрез урината, но при пациентите, предразположени към подагра, се получава наси­тен разтвор на киселината, чиито кристали могат да бъдат открити в ставите, бъб­реците, кожата, стените на съдовете и други места.

Често подаграта се свързва с подагрозния артрит, който засяга една става – тази на палеца на крака. Тя се подува, зачервява и е силно болезнена. Болестта по-често засяга мъжете на средна възраст – между 35 и 50 години. На десет мъже боледува 1 жена, като след менопаузата делът на двата пола се изравнява. По време на криза е необходимо болният да остане в леглото. На болната става се поставя комп­рес или пък се прави гореща баня, след което се завива с компрес от мед (на парче плат се намазва пласт мед и се увива). Медът се всмуква от кожата, след което компресът се подновява. Може да се сложат торбички с горещ пясък или трици.

Лечението на подагра е в няколко направления – диета с изключва­не на месо, черен дроб, говежди език, сардина, хайвер, боб, грах, бира. Препарати, които влияят на обмяната, противовъзпалителна антиревматична тера­пия и обезболяващи препарати. Необходимо е да се приемат поне 3 литра течности дневно. Лечението с пчелни продук­ти – с пчелна отрова и пчелни ужилвания, може да подпомогне комплексното лечение на забо­ляването. Пчелната отрова се прилага под формата на ужилва­ния, инжекции, ултразвуково и електрофоретично въвеждане в областта на засегнатите ста­ви.

Снимка: ПИК          Автор: ПИК