дом АПИТЕРАПИЯ МЕДЪТ КАТО ЛЕКАРСТВО

МЕДЪТ КАТО ЛЕКАРСТВО

68
Снимка: unsplash.com

Пролетна умора

Взема се 1 супена лъжица изсушен и стрит полски хвощ, залива се с 1 чаена чаша гореща вода и се оставя да престои известно време. Запарката се прецежда, подслажда се с мед и се пие топла веднъж на ден.
Изтощение от различен характер
Вземат се 50 г борови иглички и се варят с 1/4 л вода в продължение на 20 минути. Отварата се прецежда и се пие, подправена с лимонов сок и мед на вкус.
Вземат се 100 г изсушени плодчета от слез и се стриват на прах. Всеки ден се пие по 1/2 чаена лъжичка прах, разбъркан в 1 чаша прясно овче мляко заедно с 1 супена лъжица мед.
Една чаена чаша овесени ядки се залива с 1 л вода и се вари, докато изври 1/4 от водата. Течността се прецежда и се подслажда обилно с мед. Пие се по 1/2 чаена чаша 3-4 пъти дневно преди хранене. Средството е особено подходящо при нервно изтощение.
Смесват се 350 мл доброкачествено червено вино, 150 мл прясно изстискан сок от алое и 250 г майски мед. Добре разбърканата течност се налива в тъмна бутилка и се оставя да престои 5 дни при температура 5-8С. След това от нея се взема по 1 супена лъжица З пъти дневно половин час преди хранене.

Анемия

Взема се 1 супена лъжица мед от тъмните сортове (съдържа повече микроелементи) и се разтваря в 1 чаена чаша прясно мляко или прясно изцеден плодов сок. Пие се З пъти дневно. Лечението продължава 1 месец.
Счукват се на прах 20 г сушен корен от женшен и се смесват с 2,5 кг мед. Сместа се оставя да престои 1 седмица, като всеки ден се разбърква по 3-4 пъти. След това от нея се взема на върха на чаена лъжичка 2 пъти дневно.
Два-три пъти дневно се взема по 1/2 чаена лъжичка мед, смесен с пчелно млечице в съотношение 100:1. Сместа се държи в устата, докато се разтопи.
Смесват се равни количества изсушени листа от боровинки и ягоди. Две супени лъжици от сместа се заливат с 500 мл вряща вода. След 40 минути течността се прецежда. Пие се по 1 чаена чаша топла запарка, подсладена с мед на вкус, 3-4 пъти дневно. Средството помага при хиповитаминоза.
Вземат се 3 средно големи ябълки и се нарязват на парченца, без да се белят. Заливат се с 1 л вода и се варят 10 минути на слаб огън, след което се оставят да киснат около половин час. Течността се прецежда, подслажда се с мед на вкус и се пие като чай.

Източник: Пчеларски Вестник