дом АПИТЕРАПИЯ МЕДЪТ В КОЗМЕТИКАТА

МЕДЪТ В КОЗМЕТИКАТА

470

Както вече споменахме, медът и пчелните продукти имат множество ценни свойства: подпомагат регенерацията на тъканите, действат антибактериално, имат подхранващ и омекотяващ ефект, богати са на важни за кожата вещества и др. Благодарение на тези си качества те намират много широко приложение в козметиката. По-долу са дадени няколко рецепти за „медени маски“, които имат чудесно подмладяващо действие върху кожата на лицето и са лесни за прилагане в домашни условия.

Медена маска с жълтък
Смесват се 1 пресен яйчен жълтък и 1 чаена лъжичка течен пчелен мед. Добре разбърканата смес се нанася на лицето и след 20-25 минути се отмива първо с топла, а накрая – със студена вода. Това е универсална подхранваща маска.

Медена маска с овесени ядки
Две супени лъжици овесени ядки се варят 15 минути в 1/2 чаена чаша вода или прясно мляко. След като изстинат, се добавя 1 супена лъжица мед. С топлата смес се прави маска на лицето, която се измива след 20 минути. Подходяща е при суха кожа.

Медена маска с краставичен сок
Смесват се равни части течен пчелен мед, прясно изцеден сок от краставица, зехтин и лецитин. Маската се нанася на добре измитото и подсушено лице и се оставя да действа половин час, след което се измива с хладка вода. Има успокояващо и леко избелващо действие. Особено подходяща за бледа, тънка и суха кожа.

Медена маска с лимон
Прецеденият сок от 1 лимон се смесва със 150 г течен пчелен мед. Получената смес може да се съхранява продължително време в хладилника. Всеки ден се нанася върху лицето и се оставя да престои 10-30 минути, след което се измива. Тази маска също е универсална, но е особено полезна при мазна кожа.

Източник: Пчеларски Вестник