НАЧАЛО ЗА ПЧЕЛИТЕ МЕДОПОЛЕНЪТ Е НОВОСТ

МЕДОПОЛЕНЪТ Е НОВОСТ

43

Медополенът е продукт, ако не идентичен, то подобен на пергата. За получаването му е използвана цялостно технологията на пчелите за получаване на перга. Разликата е само във физическото обработване на прашецовите топчета, донесени от пчелите в гнездото. По физиологически причини пчелите обработват прашецовите топчета в перга само с притъпкване и заливане с разреден до 30% воден разтвор от мед или нектар, като в последствие в процеса на зреене, част от водата се изпарява, в зависимост от влажността в гнездото. Това водно съдържание уплътнява поленовите зърна, а температурата в гнездото ускорява биохимичните процеси и прашецът по-бързо се превръща в перга. Пчелите се хранят с последно донесената храна и това облекчава изхранването на семейството от свежо донесена и преработена храна.

За медполен, прашецовите топчета се смесват със зрял течен пчелен мед, който по лабораторен анализ е с водно съдържание на перга и притъпкването, уплътняването на тестото при разфасоване е задължително. Медополенът притежава постоянни органолептични, физични и биологични свойства с химичен състав, който варира в сравнителни тесни диапазони и дълъг срок на съхранение при стайна температура. Той е предизвикателство, новост и е нормално да се приеме с критично мнение и известен скептицизъм от пчеларите и обществото. Това е отношение на съмнение спрямо дадено знание, което изисква информация от всякакъв вид, която да бъде добре подкрепена и обоснована от доказателства. По литературни данни в близкото минало са правени неуспешни опити за дълго съхранеие на прашец, получен от пчелите с прашецоуловител. Проф. Таранов окачестви пчелната килийка с перга, като миниатюрна силажна ямичка. И всъщност тя е такава. Но не направи опит да я увеличи, като смеси компонентите на тази яма извън гнездото на пчелите.

Друг опит ни описва апитерапевтът д-р П. Починкова, като го нарече интерерсен начин за консервиране на прашец с мед, както това ставало в кошера.

Някой си A. Kaillas разтворил 150 гр. мед в 0,250 л топла вода и при непрекъснато бъркане постепенно добавя 1 кг сух прашец до получаване на еднородна маса. Сместа се поставя в стъклен съд и залива с восък. Всъщност колко близо е бил до търсения продукт и защо трябваше да използва сух прашец с последващото му размекване с вода, а не пресен.

Проблемът за съхраняването на пчелния полен е решаван по различни начини, обичайният от които е изсушен и поставен в стъклен съд на тъмно и хладно място, но с течение на времето хранителните му съставки деградират и той бързо става безполезен. Съгласно патент UN2017/0318846 проблемът за съхраняването на полен преди включването му в хранителен състав е решаван чрез замразяване, което е само физическо съхранение на прашеца, и води до разрушаване на уникалната структура на поленовите частици. Съгласно друг патентен документ – CN106962862, поленът е съчетан с лиофилизирани пчелен мед, женшен и фрукто-олизахарид в обща смес, която е поставена в общи капсули. Това решение също е физическо съхранение и носи недостатъци, в лиофилизирано състояние пчелният мед губи свойствата си на консервант, а капсулите не предпазват от деградация на поленовите съставки. Задачата на медополена е да предложи не физическо съхранение на прашеца, а състав на биологично активен продукт на основата на прашецови топчета, отнети от пчелите, и пчелен мед, който да запази и дори увеличи хранителните и лечебни качества на прашеца и меда чрез биохимични процеси. Да бъде балансиран по отношение на енергийна стойност, вкусови качества и продължителна годност на съхранение при стайна температура. Свежият прашец събран от пчелите и смесен с мед от 0% до 85% прашец, запазва напълно полезните си качества. Смес с малкото съдържание на прашец се запазва от пренаситения разтвор на захари и фитонциди в меда.

По-голямото съдържание на прашец се запазва с протичане на млечнокисела ферментация. Съотношение по-голямо от 85% прашец и съответно мед е с недостиг на захари за млечнокиселата ферментация. Предложеният медополен е „критична маса” на съвместимост от прашец и мед за получаване на уникален ценен хранителен продукт. Медополенът е с толкова балансиран състав на хранителни и лечебни съставки, че с него не може да се сравни нито едно патентовано мултивитаминно средство, уникална ценна хранителна субстанция подарена от природата на човека чрез пчелите. Сравнен с пергата, създаден по технология на пчелите, той няма аналог и не подлежи на доусъвършенстване. Днес на пчеларския пазар се предлагат много физически смеси от различни пчелни продукти (мед, сух прашец, пчелно мляко, прополис и др.), които не си взаимодействат и са несъвместими за съхранение, като общ продукт. Поради липса на процеси в тези смеси всеки продукт запазва своите качества във времето, независимо от другите и може да се използва самостоятелно. Въображаема фантазия за качества на смеси от пчелни продукти не доказани от апитерапията. Изобретателската стъпка за получаване на медополен се състои само в изземване функциите на пчелите по физическото дообработване на прашецовите топчета извън гнездото им с максимално запазване биологично активните съставки на прашеца и меда при стайна температура без допълнителна обработка, термична, химична, сушене и без добавка на консерванти. Медополенът е тесто, физическа смес от поленови топчета донесени от пчелите и пчелен мед в определено съотношение и влажност за протичане на млечнокисела ферментация при стайна температура с отделяне на млечна киселина и водороден прекис. Отделянето на водороден прекис и млечна киселина изразена в РН протича ускорено до достигане на РН 4.0, след което процесът затихва и при достигане на РН 3.0 се прекратява, при което медополеновото тесто остава без защита и започва да губи съхранение.

Перга извлечена от стари пити чрез замразяване, раздробяване и издухване на восъка, бързо губи качествата си от изсъхване в питите и извън тях при неблагоприятни условия на съхранението им. Силата на медополена, като храна и лекарство е във високото съдържание на антиоксиданти, фитонциди, млечна киселина и водороден прекис, „убиец” на патогенни бактерии, микроорганизми и вируси. Съществува вероятност при бъдещи изследвания на перга и медополен да се окаже, че медополенът по съхранение на съставките си е по-добър от пергата. Перга, получена в килийка, остава открита, съхранена извън гнездото, съхне или се навлажнява. Полученият медополен се затваря херметично. Характеристиките за най-добро качество, медополеново тесто, подобно на пергата се определя от водно съдържание не по-малко от 17 и не повече от 20%, захари от 20 до 30% и РН от 4.0 до 3.0.

Източник: Пчеларски Вестник                           Горан Миленков