дом АПИТЕРАПИЯ МЕДОЛЕЧЕНИЕ – Лечение на заболявания на дихателната система

МЕДОЛЕЧЕНИЕ – Лечение на заболявания на дихателната система

165
Снимка: pixabay.com

    Остри заболявания на дихателните пътища (общо)

Една супена лъжица ситно счукани сухи корени от иглика се заливат с 1/4 л вода. Варят се в продължение на 10 минути, след което запарката се прецежда и се подслажда с пчелен мед. Приема се по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно.
Смесват се 1 равна чаена лъжичка стрито на прах синапено семе и 100 г пчелен мед. От сместа се приема по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден.

Вземат се по 100 мл прясно изцеден сок от моркови и ряпа. Добавя се 1 супена лъжица мед и сместа се разбърква, докато медът се разтопи. Взема се по 1 супена лъжица на всеки час.
Смесват се равни части кашица от лук, стрита майорана и мед. Може да се добави и щипка джинджифил (исиот) на прах. От сместа се взема по 1 супена лъжица 3 пъти на ден преди хранене.

Вземат се по 50 г дива мащерка и бъзов цвят, заливат се с 5 л кипяща вода и се варят 2-3 минути в добре затворен съд. Оставят се да престоят 5 часа и се добавят 300 г пчелен мед. Напитката се прецежда и от нея се приемат по 2-3 чаши дневно след хранене за предпазване от заболявания на горните дихателни пътища.

Смесват се 40 г ситно надробени корени от ружа, 30 г ситно надробени корени от сладник и 30 г ситно надробени корени от бял оман. Две супени лъжици от билковата смес се запарват с 500 мл кипяща вода. След това се варят 10 минути, оставят се да киснат 2 часа и накрая течността се прецежда. Подслажда се с мед на вкус и от нея се пие по 1/3 чаена чаша на всеки 4 часа. Едновременно с това 3 пъти дневно се вземат по 1/2 до 1 чаена лъжичка цветен прашец.

Източник: Пчеларски Вестник