дом ГРАДИНА Махаме изсъхнали клони и плодове, в тях се крият болести и неприятели

Махаме изсъхнали клони и плодове, в тях се крият болести и неприятели

141
Снимка: pixabay.com

рез този месец при благоприятни условия и положителна температура на въздуха да се извърши премахване и изгаряне на останали от миналата година мумифицирани плодове, в които има зимуващи форми на гъбни болести.

Също така, ако има сухи клони се изрязват до здрава тъкан, изнасят се от масива и се изгарят. Получените отрези се замазват с овощарска замазка, а при липса на такава – с блажна боя. Провежда се зимно пръскане срещу зимуващи форми на неприятели, гъбни и бактериални болести. Пръскането се провежда при сухо време, температури на въздуха над 0°С и безветрени дни. Приготвя се работен разтвор от:  Бордолезов разтвор 3 % и Акарзин 3 %, с който дърветата се обливат.

След преминаване на зимните студове през целия месец март начало на април се извършва резитба за плододаване. Преди резитбата всяко дърво се оглежда внимателно и се преценява какво трябва да се направи. Извършва се просветляване на короната, като се отстраняват всички клонки, които растат успоредно или навътре и взаимно си пречат.

На плододаващи, но с по-слаб растеж дървета, трябва да се извърши по-силно съкращение на плодните клонки. Обратно при по-силни дървета, съкращаването на плодните клонки е по-слабо. През третото десетдневие на март до средата на април, в зависимост от различните овощни видове се извършва предцъвтежно пръскане с  фунгицид. Впоследствие стъблата на дърветата се варосват с 20 % разтвор на гасена вар.

Източник: agrozona.bg