дом ЗА ПЧЕЛИТЕ МАСТНИТЕ КИСЕЛИНИ ! Важна роля в храненето на пчелите има баланса на...

МАСТНИТЕ КИСЕЛИНИ ! Важна роля в храненето на пчелите има баланса на мастните киселини

192
Снимка: pixabay.com

Важна роля в храненето на пчелите има баланса на мастните киселини.

В Еврейския Университет в Йерусалим-Израел /Hebrew University of Jerusalem/, с ръководител проф. Шарони Шафир /Sharoni Shafir/, изследваха влиянието върху здравето на пчелите на дисбаланса между мастните киселини Омега-3 и Омега-6. Тези два вида мастни киселини, които са много важни за здравето на пчелите се съдържат в събирания от тях цветен прашец.

В свое интервю за списанието ИЗРАЕЛ-21, ученият е отбелязал, че пчелите при своето хранене инстинктивно балансират /доколкото им позволяват природните дадености на района и растителността/ съдържанието на белтъчини, аминокиселини и мастни киселини. Това пчелите правят, като посещават растения, които отделят цветен прашец с различно съдържание на тези вещества. Пчеларят може да нахрани пчелите със захарен сироп, но все още не може да им предложи аналог, заместител на цветния прашец с всички, съдържащи се в него хранителни вещества. Точно тези разнообразни хранителни съставки имат наистина огромно значение за здравето и подържане на добрата кондиция на пчелите.

Мастната киселина Омега-3 „отговаря” за възможността на пчелите да се обучават, да придобиват необходимите им знания, точно в определен момент от тяхното развитие да извършват нужните дейности.

Експертите считат, че пчелите предпочитат да събират цветен прашец, който съдържа Омега-3 и, че пчелите, както и хората страдат, когато в техния хранителен режим е нарушен баланса между тези две мастни киселини. В условията на намаляване и унищожаване на площите с диво растящи медоносни растения и намаляване на тяхното разнообразие в резултат на урбанизацията и увеличаване площите засаждани със зърнени култури, пчелите изпитват растящ дефицит на мастната киселина Омега-3, а точно Омега-3 е нужна за нормалното функциониране на мозъка и нервната система на пчелите.

Според проф. Шарони Шафир /Sharoni Shafir/, дефицитът на редица важни хранителни вещества в хранителния режим на пчелите, заедно с все по-масовото използване на различни видове пестициди и разпространението на акара ВАРОА, в последно време, се е превърнал в един от основните фактори за голямата смъртност на тези насекоми, които са основните и най-важни опрашители. Липсата на Омега-3, отслабва имунната система на пчелите, като намалява природната им устойчивост към пестицидите и различните вируси.

Последствията от дисбаланса между Омега-3 и Омега-6 в хранителния режим на човека са изследвани и изучени достатъчно добре. Според изследователите в тази област, идеалното съотношение между тези две мастни киселини трябва да е 1:1. В хранителния режим на съвременния човек, обаче съотношението на Омега-3 и Омега-6 е 1:15. Според някои лекари, този дисбаланс може да бъде и една от причините за масовото разпространение на деменцията, депресията, синдрома на дефицит на внимание и силна активност /ADHD/ и други заболявания. В близко бъдеще излишъкът на Омега-6 в хранителните продукти може да се превърне в проблем номер 1 за храненето и здравето на човека.

До скоро, научни изследвания за влиянието на съществуващия дисбаланс между тези две мастни киселини върху здравето на безгръбначните животни, не са се провеждали. Въпреки това, учените са имали основание да предполагат, че дефицитът на Омега-3 оказва негативно влияние на развитието и поведението на тези животни. Тези предположения са били потвърдени в процеса на изследванията на израелските учени.

В процеса на извършване на първия опит учените са използвали две групи пчелни семейства. Условно те са ги нарекли отбор А и отбор Б. В храната на отбор А те са добавяли минимално количество Омега-3, а в храната на отбор Б – достатъчно количество. В края на експеримента, учените установили, че едва 45% от пчелите от отбор А бързо определяли разликата в мириса на захар и сол, докато тези от отбор Б били 90%.

При втория експеримент, пчелите от отбор А са били хранени само с храна, съдържаща цветен прашец с Омега-3, а отбор Б са били хранени с храна, съдържаща Омега-6. След това, поведението на пчелите извън кошера се е наблюдавало в продължение на 3 дни.

Резултатите били следните:

–         През първия ден пчелите летели към източниците на храна, съдържащи този вид мастна киселина, с която са били хранени преди това. Пчелите от отбор А, са събирали храна, съдържаща основно Омега-3, а пчелите от отбор Б основно Омега-6.

–         През втория ден пчелите започнали да разнообразяват диетата си, като включвали и цветен прашец съдържащ и от другия вид мастна киселина. Пчелите от отбор А започнали да събират и храна съдържаща и Омега-6, а пчелите от отбор Б прашец съдържащ и Омега-3.

–         На третия ден пчелите явно предпочитали цветен прашец, съдържащ „противоположната” мастна киселина. Това е било наблюдавано в контролните кошери, които били изградени от стъклени стени и дъно. Установено било също, че пчелите, внасящи в кошера цветен прашец съдържащ „противоположната” мастна киселина танцували много по-енергично, като с този танц информирали другите пчели-събирачки за разположението на източниците на точно този цветен прашец.

За това, че пчелите в своя хранителен режим се стремят да балансират събирането на прашец съдържащ Омега-3, с прашец, който съдържа Омега-6, доказват и резултатите от проведените експерименти от холандския учен Хармен Хендриксма.

Всички по-горе цитирани научни изследвания са били проведени в рамките на работата на Международен Консорциум за създаване на пълноценни изкуствени храни за пчелите. Основната цел е тези изкуствени храни да се доближат максимално до качествената, природна храна на пчелите.

От Йерусалим-Израел

Специално за Пчеларски вестник Шели Таджер