дом НОВИНИ МАСОВ МОР НА ПЧЕЛИ В ДОБРИЧКО

МАСОВ МОР НА ПЧЕЛИ В ДОБРИЧКО

333
Снимка: pixabay.com

За необичайна смъртност по пчелите през зимата алармират стопани от област Добрич. Някои от пчеларите са загубили вече по-голямата част от пчелните си семейства и нямат надежда, че за новия сезон ще могат да ги възстановят. Някои от по-младите пчелари дори са решили окончателно да се откажат от отглеждането на кошери, тъй като с всяка изминала година ситуацията става все по-сложна – изкупните цени на меда не отговарят на вложените средства, подпомагането от държавата не е достатъчно, а безконтролното отравяне при пръскането на земеделските земи продължава.

Галин Георгиев е председател на Сдружението „Пчела – Добрич“, в което членуват 250 пчелари от областта. Голяма част от тях сигнализират за висока смъртност сред пчелите, както и за липсващи цели пчелни семейства от кошерите. Той отглежда 140 пчелни семейства в землищата на селата Опанец и Одринци.

„Идеята беше това да стане доход в семейството. Не успя, засега е разход. Занимавам се от 11 години с пчеларство, тази година, която мина, трябваше да е първата ми доходоносна. От 140 пчели имам 70 живи“.

Симеон Симеонов е пчелар от 22 години, но споделя, че за първи път му се случва такъв мор по пчелите през зимните месеци януари и февруари. Той има регистрирани като стопански производител 60 кошера, но отглежда повече, защото предвижда неминуемите загуби, урок, научен през последните три години, когато смъртността е най-висока.

Петър Симеонов отглежда 420 кошера и обработва 6 000 декара земя в землището на село Владимирово. Той споделя, че не всички земеделци си позволяват да пръскат насажденията си, така че да вредят на пчелите и въпреки че около неговите кошери няма натравяне на пчелите, факт е, че около 80% от тях са загинали.

„Заради липсата на количества мед в края на миналата година цената му за изкупуване наистина се е увеличила“, споделя и Галин Георгиев. С тревога той допълва, че от професионалните пчелари, за които този бизнес е единствен доход, голям процент са решили да се откажат. С оглед на все по-нарастващите проблеми на пчеларите, Министерството на земеделието през 2020 година въведе промени в Наредба 13, регламентираща пръсканията. По думите на Георгиев обаче, независимо от множеството срещи на пчелари и зърнопроизводители в министерството и постигнатите компромиси и от двете страни, с излизането на окончателния вариант на новата наредба, пчеларите са озадачени от написаното в нея.

Едва ли има хора, които да не знаят, че пчелите са и един от видовете насекоми, които служат за опрашители. Наред с тях обаче са застрашени и дивите опрашители и то отново заради отравянето им от пестициди, фунгициди и какви ли не други препарати. Така че може би е крайно време всички ангажирани в процеса по изтребването им да се замислят как би се справило населението, ако тенденцията от последните години се запази.

Източник: БНР