дом СЪВЕТИ МАЛКИ СЪВЕТИ

МАЛКИ СЪВЕТИ

1962
Снимка: pixabay.com

За предпазване на питите с прашец от плесенясване през зимата, може да бъдат законсервирани чрез напудряне с пудра захар. До пролетта захарта се поема от прашеца и той е съхранен надеждно. Пчелите с охота приемат такива пити. За напрашване на една пита – е необходимо не повече от 15 г пудра захар.
* * *
Трябва да се има предвид ,че само силните пчелни семейства най-добре оползотворяват пашата, защото пчелите събирачки не са пропорционално на броя на пчелите в семейството, така например при численост на пчелното семейство от 10 хиляди пчели – 2 хил. са събирачки, при 20 хил.- 5 хил., при 30 хил.- 10 хил., при 40 хил. – 20 хил. и при 50 хил. – 30 хил.
* * *
Намирането на случаен рояк не трябва да радва много пчеларя ,че ще увеличи пчелните семейства в пчелина му.Напротив трябва да се притеснява да не е болен и да зарази и неговите. Затова всеки намерен рояк следва да се постави на изолирано място в продължение на 30-40 дни.През това време да се обезпаразити срещу вароатоза и изследва за други заболявания.
* * *
Отпадъците при получаване на восък със слънчева восъкотопка съдържат до 46 % восък, затова следва да се събират и допълнително претопяват на водна баня.
* * *
За предпазване на ръцете от ужилване може да се използва 15% спиртен разтвор на прополис.Измиват се предварително ръцете и се натриват с прополисовия разтвор, който бързо изсъхва. Пчелите се държат спокойно при работас тях и не жилят.
* * *
Надежден способ за придаване на елитна майка произведена в майкопроизводно стопанство се явява придаването й чрез отводка. Две три рамки със запечатано пило (желателно люпещо се) заедно с пчелите и две пити с мед и прашец се прехвърлят в отделен кошер. След 3-4 часа, когато летящата пчела се върне в своето майчино семейство, на пита с открито пило се пуска майката и се похлупва с клетка. След 1-2 дена клетката-похлупак се премахва. Предварително се преглеждат всички пити и ако има маточници -се унищожават.
* * *
При поява на свърхчувствителност и опасност от изпадане в алергичен шок да се изпие 50 мл 40% алкохол (водка, ракия, ментовка). На пчелина всеки трябва да има аптечка с противоалергични таблетки , ампули и пластмасови спринцовки. При невъзможност да се инжектира противоалергичен препарат, ампулата се счупва и съдържанието й се излива под езика. Това е много важно не само за пчеларя, а и за придружаващите го лица. Алкохола е и много добро средство за изчистване на прополиса.
* * *
При придаване на майки, получени в транспортни клетки, съпровождащите ги пчели желателно е да бъдат унищожени. Чуждите пчели се възприемат враждебно от пчелите в кошера, (като крадци) и това усложнява приема на майката. Освен това чуждите пчели могат да са носители на различни болестотворни причинители.
* * *
При ужилване жилото се премахва чрез изстъргване с рамкоповдигача или с нокът, но не и да се стиска с два пръста, защото се инжектира отровата. След това бързо се втрива мястото с 5-6% воден разтвор на амоняк, който бързо инактивира отровата.

Източник: Пчеларски Вестник