дом ГРАДИНА Листата от домати: 4 уникални начина как да ги използвате в градината

Листата от домати: 4 уникални начина как да ги използвате в градината

1041
Снимка: pixabay.com

Вижте как те ще ви помогнат да изчистите двора си от напасти и болести

Сезонът на доматената реколта е в разгара си. Но плодовете ли са единственото нещо, което можете да получите от доматите? Ако сте подрязвали вашите доматени растения през целия сезон, може би сте се чудили дали можете да използвате добре и листата.

Всъщност листата на доматите могат лесно да се използват по много начини, особено в градината. Изпробвайки ги, можете да си осигурите практически безотпадно изхвърляне на вашата реколта, пише Ботаничка.

Върховете на доматите съдържат алкалоиди: томатин и соланин. Тези съединения присъстват в редица други членове на семейство Картофови. И двете вещества се считат за токсични за хората, когато се консумират в големи количества. Трябва да имате предвид, че някои хора са по-чувствителни към тези алкалоиди от други, така че е най-добре да бъдат внимателни.

Как да използвате листата на доматите?

  1. Средство против листни въшки

Всеки градинар в даден момент се сблъсква с нападение от листни въшки, защото те са едни от най-често срещаните вредители в градината. Поради бързото си размножаване, насекомите могат лесно да унищожат цели лехи, ако не започнете да се борите с тях навреме.

Смята се, че някои методи за унищожаване на листни въшки са вредни за други растения във вашата градина и дори за околната среда. За щастие, можете да направите естествен инсектициден спрей за листни въшки от доматени листа, който убива насекомите при контакт.

За приготвянето му трябва да вземете няколко шепи доматени листа и да ги нарежете на много ситно или пък да ги пюрирате в блендер. Поставете получената маса в литров буркан и го напълнете до ръба с гореща вода. Покрийте с капак и разклатете добре. След 24 часа запарката се прецежда и получената течност се налива в спрей.

За да контролирате листните въшки, трябва старателно да напръскате заразените растения, особено долната страна на листата, където тези малки вредители обичат да се крият.

  1. Спрей срещу черни петна

Една от най-често срещаните болести по розите несъмнено са черните петна.  Въпреки че това заболяване не е фатално, то отслабва розите и разваля външния им вид. Патогенните гъби се разпространяват бързо, причинявайки пожълтяване на листата, ако не се лекуват или предотвратяват. Сред превантивните мерки срещу това често срещано заболяване е пръскането с настойка от листа от домати. Смята се, че съединенията в листата на доматите осигуряват известна защита срещу гъбички, включително срещу черни петна по розите. Въпреки че няма научни доказателства за ефективността на този метод, много градинари отбелязват, че той работи.

При черните петна се използва същата рецепта като при листните въшки. Нанесете течността върху листата и стъблата на розите в началото на сезона и след това повтаряйте на равни интервали. Не забравяйте да лекувате профилактично, тъй като продуктът не е в състояние да лекува заболяването, след като вече се е проявило.

  1. Безопасен инсектицид

Благодарение на острата си специфична миризма листата на доматите отблъскват дивите пчели и комарите. За да не могат да влязат в стаята, нанижете листата на конец и ги закачете близо до вратата. Дори ако насекомите вече са в къщата, това действие ще принуди такива нежелани гости да напуснат дома ви.

4. Полезен компост

Повечето хора често избират традиционния метод за изхвърляне на нежеланите листа от домати – хвърлянето им в купчината компост. Доматите, особено неопределените сортове, могат да станат невероятно големи. Това е отличен материал за получаването на компост. Компостът е полезен за всяка градина, а листата от домати могат да допринесат за процъфтяваща, богата на хранителни вещества почва. Тъй като доматите са много податливи на болести, те трябва да бъдат внимателно проверени преди компостиране. Всяка болест по доматите може да се разпространи чрез компоста в останалата част от вашата градина, когато се използва. Ако сте сигурни, че доматите не са замърсени с нищо, можете да ги компостирате без страх. За да може процесът на разлагане да протече по-бързо, върховете е препоръчително предварително да се смелят.

Източник: agrozona.bg